www.karate.hu
PDF letöltés

Antal János élete és munkássága

antaljanosbemutaton

Antal János, 9. danos karatemester, a magyar shotokan karate megalapítója 1938. november 18-án született Budapesten. 1956-ban 18 évesen harcolt a megszálló orosz csapatok ellen, majd kénytelen volt elhagyni az országot. Bátyját keresve több évet töltött a francia idegenlégióban, majd leszerelve Mechelenben telepedett le.

A belgiumi városban kezdett el karatézni is. Rob Peleman és Josef Benoy mesterekkel edzett,  Satoshi Miyazaki japán nagymester irányítsa alatt. Magyarországon 1973-ban járt először ismét, immár 2. danos karatésként. Aktívan részt vett az első hazai karate klub létrehozásában. A Mélyépterv SE önvédelmi csoportjából alakult meg 1974-ben az első hazai karate egyesület Kecskés Sándor vezetésével. Ebben a klubban 20-an kezdték el a karatét. Antal János mester volt a szakmai tanácsadó és rendszeresen járt haza, támogatva a csoport tevékenységét. Gyakran elhozta magával Peleman és Benoy mesetereket is. A csoport egyre nagyobb lett és a 70-es évek végére, a 80-as évek elejére a tanítványok vezetésével már elszaporodtak a magyar shotokan karate klubok. Antal mester idejét nem sajnálva évente több alkalommal is hazalátogatott, edzőtáborokat szervezett és tartott, valamint ő vizsgáztatta a hazai karatésokat.

Antal János hozott először japán mestert Magyarországra Kazuhiro Sawada személyében, aki éppen 40 éve, 1977-ben járt először hazánkban. Később közbenjárásának köszönhetően Satoshi Miyazaki is rendszeresen vendégeskedett nálunk.

Tevékenyen részt vett az első hazai nemzetközi karate verseny, az 1978-ban megrendezett belga-magyar viadal megszervezésében. Bíráskodott, edzést tartott, és példát mutatott keménységből, kitartásból. Sokra tartotta a szorgalmat. Megtanította, hogy milyen az igazi „karate spirit”, és miként lehet az esetleges technikai hiányosságokat szívvel, lélekkel és akarattal pótolni.

antaljanosrug

1977-től egészen 1984-ig ő készítette fel több világversenyre is a magyar válogatottat, nevéhez fűződnek a magyar karate első sikerei. Kecskés Sándor 1977-ben az esseni Európa-bajnokságon bejutott a legjobb nyolc közé, míg Börzsei Károly 1978-ban a belgrádi EAKF Eb-n ért el ugyanilyen eredményt, legyőzve az akkori WUKO világbajnokot (akkoriban még nem voltak súlycsoportok, csak abszolút kategória létezett). Antal János állt Marosvölgyi László mögött, amikor az 1984-es budapesti Világkupán az ezüstérmet akasztották a nyakába.

A mester 1982-ben költözött véglegesen haza. Utána több technikai és társadalmi pozíciót is betöltött a karatén belül, és a magyar shotokan válogatott felkészítését irányította.

Munkájának elismeréseként a Magyar Karate Szövetségtől megkapta a 9. dan fokozatot, 2014. szeptemberében pedig életműdíjban részesült.

A legnagyobb állami elismerést nem sokkal halála előtt, 2016. október 28-án érdemelte ki, amikor a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát vehette át a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnöktől.

Antal Shihan egészen betegségének végső stádiumáig aktív volt. Vidékre járt, edzőtáborokat tartott, oktatott. 2017. február 26-án hunyt el.

Szelleme minden magyar karatésban tovább él.