www.karate.hu
PDF letöltés

Be kell tiltani a kiskorúak ketrecharcát!

Elkészült a javaslat a sporttörvény módosítására annak megakadályozása érdekében, hogy kiskorúak részére ketrecharcot lehessen rendezni - jelentette be Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján. Az eseményen részt vett Dr. Mészáros János MKSZ-elnök is, aki - a nyáron történtekhez hasonló események megelőzése érdekében - a szabályozás és a védőfelszerelések fontosságát hangsúlyozta.


Fotó: Árvai Károly

Simicskó István azt mondta, bízik benne, hogy a parlament még ősszel elfogadja a javaslatot, amelyről az utolsó szakmai egyeztetést a többi sportág vezetőjével és gyermekvédelmi szakemberekkel csütörtökön tartották. Az MTI kérdésére kifejtette: a sporttörvény módosítása ellehetetlenítené ezeknek a küzdelmeknek a szervezését. Emellett általános jellegű szigorításokat is bevezetnének, például előírnák a versenyeken a kötelező sportorvosi jelenlétet, a védőfelszerelések edzéseken történő kötelező alkalmazását.

A sportfegyelmi eljárást és adott esetben kizárást is lehetne alkalmazni a szabályokat megszegő szervezetekkel szemben. Emellett pénzügyi szankciókat is ki lehetne szabni a szabályokat megszegő szervezetekkel szemben - ismertette az államtitkár. Simicskó István emlékeztetett arra, hogy a nyáron Csepelen történt ketrecharc ügyében - ahol kiskorúak meg is sérültek - a Kereszténydemokrata Néppárt feljelentést tett az ügyészségen.

A nyomozás eredményétől teszik függővé, hogy kezdeményezik-e a büntető törvénykönyv módosítását is. Jelenleg is tartalmaz a Btk. a kiskorúak veszélyeztetésére vonatkozó tényállást, amelyet alkalmazni lehet a kiskorúak ketrecharcának ügyében - mutatott rá. A cél az, hogy a kiskorúak ilyen jellegű, szabályok nélküli full contact küzdelmét betiltsuk - hangsúlyozta Simicskó István. 

Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a MOB elnöksége elhatárolódott az ilyen típusú küzdelmektől, amelyek, mint fogalmazott, az utcai harc legrosszabb hagyományait folytatják. Jelezte: egyeztettek az MMA-s szervezetekkel, és megállapodtak velük abban, hogy 14 éven aluliak számára nem rendeznek ilyen küzdelmeket.

A MOB alelnöke arra kérte a szülőket, bármilyen küzdősport edzésére is viszik el gyermeküket, győződjenek meg arról, hogy az edzőnek van-e megfelelő képzettsége. Egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta: égető szükség van Magyarországon az edzőképzésre, a licencrendszer általánosítására.

(forrás: kormany.hu)