www.karate.hu
PDF letöltés

Bíróképzés volt Budapesten - tervben a vidék is

Az új WKF szabályokat ismertette és minden eddiginél nagyobb létszámú bírói vizsgát tartott a Magyar Karate Szakszövetség Bírói Bizottsága. A nyílt bírói tanfolyamon több mint 80 fő volt jelen, köztük edzők és érdeklődők, valamint Romániából is érkezett tanulni vágyó bíró. A vizsgának összesen 46-an vágtak neki, míg 11-en meghosszabbították eddigi minősítésüket.

biroivizsga1
 
A tanfolyamot és vizsgát az MKSZ Bírói Bizottsága részéről Molnár Tamás, Turák Péter és Tausz Marcell vezették a hazai nemzetközi bírók segítségével, míg a külföldön tartózkodó Orbán Zoltán a távolból végig on-line segítette a az eseményt.
 
Az eseményen az oktatást segítette a kata válogatott tucatnyi tagja, a kumite gyakorlati vizsgának pedig az UTE cselgáncstermében párhuzamosan zajló Antonio Oliva Seba mester által vezetett szeminárium adott otthont.

Újdonság volt, hogy tavalyi egész éves munkájának elismeréseképpen a BB négy fő - Hajdu Ádám, Kuron Dániel, Molnár Viktória és Gerencsér Ádám - számára a sikeres tesztírást követően megajánlotta a következő bírói fokozatot.

A vizsgát 42-en vették sikerrel, köztük 16-an - akik eddig nem rendelkeztek bírói minősítéssel, vagy megyei liszenszük volt - kaptak új országos bírói fokozatot. A hosszabító bírók valamennyien megfelelő eredménnyel írták meg az elméleti tesztet, Rimai László személyében új küzdőtérvezetővel gazdagodott a hazai bírói kar, amely ezzel összesen 98 fősre duzzadt. 
 
biroivizsga2
 
Az eseményen elhangzott az is, hogy 2019-től a BB évente két vidéki helyszínen is tervez tanfolyamot és országos minősítésű vizsgákat tartani - hogy ezzel is segítse a fővárostól távolabb fekvő régiók karate életét és növelje az országos minősítéssel rendelkező bírók létszámát -, és várja a kezdeményezésre nyitott vidéki karatés központok jelentkezését.

Sikeres vizsgát tettek, ezzel új fokozatot szereztek: 
 
Küzdőtérvezető:
Rimai László Péter
 
Vezetőbíró A: 
Hajdu Ádám
Kerékgyártó Flóra
Kuron Dániel

Vezetőbíró B:
Pappné Pikó Anita
Szécsényi Vivien Anita
Tóth Brigitta
 
Segédbíró A: 
Árvai Benjamin
Bánkúti Balázs
Füstöss Csaba
Horváth Krisztián
Koczfán Gergő
Kruchió Tímea
Kuron Bence
Módos Attila
Molnár Viktória
 
Segédbíró B:
Csuhaj László
Dobi Tibor
Dömötörné Cziráki Andrea
Gerencsér Ádám
Katona Péter
Kugler Krisztián
Tóth Péter
 
Utánpótlás vezetőbíró: 
Pokornyi Villő
Ritter Csaba
Sárközi Miklós
Széll Dávid
Széll Kristóf
Széll Márk
Üveges Gréta Tímea
Vas Zsófia Tünde
 
Utánpótlás segédbíró: 
Beke Bálint
Bodnár Kitti
Szente Szabolcs
Csahók Mihály
Galambos Bence
Kacsala Zsolt
Kulcsár Péter
Molnár Zita Krisztina
Papp Csongor
Szabó Gyula Máté
Ulrich Nándor

Az országos WKF minősítéssel rendelkező bírók listája elérhető itt.

Az MKSZ 2019. január 1-jétől érvényes WKF szabálykönyve elérhető itt.