www.karate.hu

Események

karate2024

guadalajaraeb

facebook

twitter

youtube

insta

macslogo

karateworldtvbanner

 

PDF letöltés

Elmondhatjuk: magyar karatés olimpián szerepelt!

Több évtizedes várakozást követően sporttörténelmi pillanat jött el 2018. október 17-én, magyar idő szerint 17 óra 15 perckor. A karate ötkarikás bemutatkozásán, a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián egy magyar versenyző lépett tatamira Baranyi Zsófia személyében. Fiatal tehetségünk egy győzelemmel és két vereséggel nem jutott tovább a legjobb négy közé, ezzel a sporttörténelmi ötödik helyet szerezte meg önmaga és a magyar karate számára.

baranyiesztellen

Már az is fantasztikus volt, hogy a sportág első százszázalékosan olimpiai eseményén magyar karatés is ott lehet - ezt próbálta Baranyi Zsófia még emlékezetesebbé tenni. 

Az 59 kg-os lányok csoportmérkőzései során a szerb Prekovic ellen nagyon biztatóan kezdett az MTK sportolója és egy földrevitelt követően - amely az egész versenynap egyik legszebb akciója volt - nem sok választotta el attól, hogy megkapja a befejezésért járó három pontot, a bírók azonban végül fogásnak minősítették az esetet, így Zsófi nem szerezte meg a vezetést. Ehelyett egy ütést követően hátrányba került, majd a szerb versenyző még egy pontot csinált a rohamozó magyar lány ellen, így 2-0-ra nyert. 

A második ellenfél, a kategória későbbi olimpiai bajnoka, a japán Sakaji ellen egyetlen ponttal maradt alul. Ezt egy összeütést követően kapta az ázsiai lány, míg Baranyit Zsófiát kontaktért figyelmezették. Az ellenfél ezt követően taktikusan megőrizte az előnyt. 

A harmadik meccsen az észt Ossipovával szemben már ellenállhatatlan volt a 17 esztendős válogatottunk: előbb kézzel szerzett pontot, majd egy fejrúgás után már 4-0 volt az állás, egy újabb fejütéssel pedig beállította az 5-0-ás végeredményt.

Mivel a négyfős csoportból ketten jutottak az elődöntőbe, Baranyi Zsófia pedig a harmadik lett, így számára véget ért a verseny, ötödik helyével azonban így is beírta magát a sportág történelemkönyvébe.

bazso

"Persze, némileg csalódott vagyok, mert sikerülhetett volna jobban, de tudom, hogy az is óriási dolog, hogy itt lehettem" – számolt be róla Baranyi Zsófia. – "Nagyon sokat edzettünk ebben a három hétben, olyan volt, mintha edzőtáborban lennék. Jól éreztem magam, nem is izgultam, úgy álltam oda, hogy meg akarom mutatni, hogy mit tudok és igazából élveztem is a küzdelmeket. Összességében pedig felemelő érzés volt itt lenni az ifjúsági olimpián, látni más sportágak versenyeit, együtt megélni aranyérmeket is a többi magyarral, és úgy tatamira lépni, hogy az én versenyemen is többen ott szurkoltak a küldöttségből."

"Nem kérdés, reálisan ott lett volna a helye az éremszerzők között" – nyilatkozta edzője, Fischerné Miklós Nikolett, aki végig Zsófi mellett volt az ifjúsági olimpián. – "Minden jól alakult a verseny előtt, Zsófi is mindent megcsinált, amit kellett. Aztán a mérkőzések hajszálakon mentek el, és éppen emiatt rossz érzés, hogy nem sikerült a továbbjutás, mert nagyon közel álltunk hozzá. De Zsófi előtt még komoly jövő állhat, hiszen nagyon alázatos, tudatos és fegyelmezett. Felejthetetlen élmény volt itt lenni mindkettőnknek, ő pedig elmondhatja magáról, hogy olimpikon volt."

Ifjúsági olimpia, Buenos Aires, lány 59 kg, Baranyi Zsófia eredményei: 

-Perovic (szerb) 0-2
-Sakaji (japán) 0-1
-Ossipova (észt) 5-0

Az eremények elérhetők az ifjúsági olimpia honlapjáról