www.karate.hu

Események

karate2024

guadalajaraeb

facebook

twitter

youtube

insta

macslogo

karateworldtvbanner

 

PDF letöltés

MKSZ: az eddigi legnagyobb bírói tanfolyam

Inspiráló bíró tanfolyamot és vizsgát tartott a Magyar Karate Szakszövetség Bírói Bizottsága 2018. január 6-án Budapesten. Az eseményen a bírók mellett részt vettek jelenlegi világklasszis versenyzők, több sikeres edző, de megjelentek érdeklődők más szabályrendszerekből (Knock Down, WUKF) és jöttek tanulni nemzeti és nemzetközi bírók Romániából is - sőt, a kungfu sportág szövetségéből is kíváncsiak voltak az elhangzottakra. A létszám is minden eddigit felülmúlt: 83 fő volt jelen, akik közül 43-an vizsgát tettek, 11-en pedig meghosszabbították bírói minősítésüket.

biroivizsga2

A tanfolyamot és vizsgát az MKSZ Bírói Bizottsága részéről Molnár Tamás, Turák Péter és Orbán Zoltán vezették a hazai nemzetközi bírók segítségével. A munkát több klub, köztük az MTK, a Vasas, a Senshi, a Shitokai Fortuna és a Sporting Budo támogatta versenyzőkkel.

A 2018 január elsejével némileg módosult szabályok elméleti és gyakorlati ismertetése mellett elhangzott, hogy a BB át kíván térni a naptári éves munkarendre: szabályokkal, illetve a munkaszervezés online menetének megteremtésével szeretné elérni, hogy a hazai bíráskodás megfeleljen egy olimpiai sportág iránt támasztott követelményeknek, rendszere minél kiszámíthatóbb legyen, a versenyeket pedig minőségben és mennyiségben is megfelelő bíráskodás övezze.

A számítógépes rendszerre való átállás egyik lépéseként a vizsgázók számítógépek mögé ülve adtak számot elméleti ismereteikről, illetve a vizsgáztatás is online zajlott.

biroivizsga1

Érdekesség, hogy a 2017-es év legjobb hazai férfi karatésának válaszott Hárspataki Gábor is részt vett a tanfolyamon és a vizsgán is kiemelkedően teljesített, aminek eredményeképpen felnőtt bírói minősítést szerzett.

Az országos WKF minősítéssel rendelkező bírók listája elérhető itt.

Az MKSZ 2018 január 1-jétől érvényes WKF szabálykönyve elérhető itt.