www.karate.hu
PDF letöltés

Magyar döntős para-karatéban Guadalajarában

Már biztos, hogy lesz magyar dobogós a Spanyolországban zajló karate Európa-bajnokságon, hiszen a kontinensviadal programján belül megrendezett para-karate versenyek során a fináléba jutott Kárpáti Petra. Karatés férfi együttesünk végeredményeben hetedik lett, jóllehet a fiúkat a csapatküzdelmek során csupán másodpercek választották el attól, hogy az Eb-k történetében első alkalommal éremért mérkőzhessenek a helyosztón.

karpatipetra

Kárpáti Petra a Niseshi katát mutatja be a para-karate Eb selejtezőjében

A férfi csapat (Hárspataki Gábor, Tadissi Martial, Molnár Dániel, György Dániel, Hidasi Tibor, Tamás Ferdinánd és Gyovai Roland közül egy-egy mérkőzésen öten léptek tatamira) az első körben 2-2-re végzett Ausztriával, de több szerzett pontjának köszönhetően továbbjutott. A második fordulóban a tavalyi Eb-bronzérmes Szerbia volt az ellenfél, ahol a győzelem az utolsó, ötödik meccsen dőlt el. Ezt a szerbek nyerték, ezzel az összecsapást is, de mint később kiderült, a mieink szorították meg legjobban az egészen a döntőig menetelő déli szomszédainkat.

A vigaszágon a portugálok ellen úgy álltak fel karatésaink, hogy egy győzelemmel kivívhatják a sporttörténelmi bronzmérkőzés jogát. Egészen az utolsó meccs utolsó fél percéig továbbjutásra is álltak, azonban a portugálok fordítani tudtak, így a magyar csapat a hetedik helyen végzett.

A Bartha Nikola, Molnár Réka, Takács Virág Vivien összetételű női együttes egy vereséget követően helyezetlenül zárt. 

A para-karatésok között a döntőbe jutott Kárpáti Petra, miután a tanulásban akadályozott nők mezőnyében csoportjában a legmagasabb pontszámot kapta formagyakorlatára. Másik két para-karatésunk, Molnár Zsolt és Dobos Réka is szépen helytállt, de ők nem kerültek az éremszerzők közé.

A helyszínen tekintette meg az Európa-bajnokság eseményeit Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár, aki - Dr. Mészáros János MKSZ-elnök társaságában - megbeszélést folytatott Antonio Espinosszal, a Karate Világszövetség, a WKF első emberével. A találkozón a sportvezetők egyeztettek a magyar fővárosban jövő februárban sorra kerülő korosztályos Európa-bajnokságról, és szóba került a 2022-es, szintén budapesti felnőtt világbajnokság is.

A szombat-vasárnapi helyosztók az interneten a https://karateworld.tv/-n keresztül élőben megtekinthetők lesznek.

Az Eb statisztikái, sorsolása és eredményei elérhetők innen, míg a para-karatésok eredményei megtalálhatók itt