www.karate.hu
PDF letöltés

Sporttörténelem: Hárspataki Gábor Eb-döntős

Egy érem már biztos és egy másik is meglehet - ezt hozta a Novi Sadban zajló karate Európa-bajnokság első napja. Csütörtökön a 75- kg-ban Hárspataki Gábor bejutott a döntőbe, ezzel sporttörténelmi tettet hajtott végre, hiszen a magyar karate bő negyven éves történetében eddig felnőtt Európa-bajnokságon még soha nem sikerült magyar versenyzőnek fináléba kerülnie! Remekül szerepelt Tadissi Martial is, aki a 67 kilósok között kiharcolta a bronzmérkőzés jogát.

harsimarszi

Hárspataki Gábor és Tadissi Martial (Fotó: Nagy Ákos)

Túl azon, hogy első magyar karatésként lett Eb-döntős, Hárspataki Gábor azt is elmondhatja magáról, hogy négy győzelemmel úgy jutott a fináléba, hogy valamennyi riválisát nullára verte. Különösen nagy fegyvertény, hogy a négy között 3-0-ra győzött a többszörös vb- és Eb-érmes ukrán Horuna ellen. A döntőben az elmúlt évtized legjobb karatésa, az azeri Agajev vár rá, akinek az MTK karatésa visszavághat az idei dubaji Karate1 Premier League viadal döntőjében elszenvedett vereségért.

Hárspataki Gábor eredményei: 
 
A 16 közé jutásért: -Suljic (bosnyák) 4-0
Nyolcaddöntő: -Rettenbacher (osztrák) 2-0
Negyeddöntő: -Garibovic (horvát) 1-0
Elődöntő: -Horuna (ukrán) 3-0
Döntő: -Agajev (azeri)

Tadissi Martial három győzelemmel jutott be a négy közé, és Hárspatakihoz hasonlóan ellenfelei nem tudtak pontot csinálni rajta. Az elődöntőben Uygurnak sem sikerült ez, de a null-nullás eredményt követően bírói döntéssel a török versenyző jutott a döntőbe, az UTE korábbi vb-ezüstérmese pedig a bronzéremért küzdhet majd. 

Tadissi Martial eredményei: 

A 16 közé jutásért: -Jarockij (orosz) 1-0
Nyolcaddöntő: -Rogyionov (észt) 8-0
Negyeddöntő: -Dallakjan (örmény) 7-0
Elődöntő: -Uygur (török) 0-0, bírói döntéssel Uygur nyert
A 3. helyért: -Maresca (olasz)

A többi magyar közül a 

60 kg-os kategóriában Kiss András élete első felnőtt Európa-bajnokságán taktikus, fegyelmezett versenyzéssel 7. helyezést ért el.

 

 

 

szombat-vasárnapi helyosztók az interneten a https://karateworld.tv/-n keresztül élőben megtekinthetők lesznek. Hárspataki Gábor sporttörténelmi döntője szombaton a tervek szerint 13.06-kor, Tadissi Martial bronzmeccse pedig 16.30-kor lesz az 53. Karate Európa-bajnokságon Novi Sadban..
 
Az Eb statisztikái, sorsolása és eredményei elérhetők innen.