www.karate.hu

Köszöntő

meszarosjigazolvanykep     Tisztelt Olvasó, Kedves Karatés Barátaim! 

Így, 2018 elején örömmel tudathatom, hogy a magyar karate bő 40 éves történetének legsikeresebb és legígéretesebb esztendeit éljük! Immár tényként említhető, hogy a sportág ott lesz a 2020-as olimpián, reményeim szerint pedig magyar versenyző is része lesz a történelmi eseménynek!

Ami a hazai fejlődést illeti, néhány éve, 2013-ban először rendezett felnőtt Európa-bajnokságot Magyarország, és válogatottunk - S. Kovács Ádám, Tóth Beatrix, Metzger Sandra, Bartha Nikola és a női kumite csapat jóvoltából - öt bronzéremmel minden idők legjobb eredményét érte el. A Budapesten tapasztalt hangulat és szurkolás pedig azt bizonyította, hogy a hazai karatés társadalom is a legjobbak közé jött fel Európában.

Korábban is voltak a fejlődésre utaló jelek, hiszen 2009 óta különböző korosztályos világversenyeken eljátszották már a magyar himnuszt Tadissi Martialnak, Hárspataki Gábornak, Szegedi Dömének, Metzger Sandrának, Nógrádi Nicolnak és Boussebaa Aichának, a 2014-es lisszaboni Eb-n pedig 11(!) érmet nyertek fiataljaink. A budapesti Eb-n már a felnőttek között is remekeltünk, a következő években pedig Tadissi, Szegedi és Hárspataki jóvoltából nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket értünk el: Premier League versenyeken diadalmaskodtak sportolóink, sőt, a legrangosabb karatés sorozat összetett pontversenyét sikerült kétszer is megnyerni. Az egyéni diadalok mellett büszkeség a magyar férfi kumite csapat regionális Eb-n szerzett bronzérme. Tadissi Martial révén két multisport eseményen is ott lehetett a magyar karate: 2015-ben az Európa Játékokon, 2017-ben pedig a Világjátékokon jeleztük, hogy helyünk van a nemzetközi elitben.

Kijelenthető tehát, hogy a magyar karate az elmúlt években magasabb szintre lépett. Köszönet érte a versenyzőknek, a válogatottaknál és a klubokban dolgozó edzőknek, sportvezetőknek, a sporttársaknak, a versenyszervezőknek, a bíróknak és nem utolsó sorban a háttért biztosító családtagoknak!

A Magyar Karate Szakszövetség is egy “nagy család”, a hozzánk tartozó mintegy 40-50 ezer hazai karatéssal. A szakszövetség létjogosultságát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által a karate sportágnak elismert WKF szabályrendszer, és az abban résztvevők sportolása jelentik, de rajtuk kívül ugyanúgy az MKSZ-hez tartoznak a más szabályrendszerekben - ippon shobu, knock down - versenyzők, akárcsak a karatét nem versenyszerűen űzők népes tagsága is.

Ami ugyanakkor most világszerte a leginkább foglalkoztatja a karatésokat, az az olimpia. Több évtizedes várakozást követően ugyanis 2020-ban megvalósul sokak álma: a sportág bemutatkozhat az ötkarikás játékokon. Ennek előzménye, hogy 2014 végén a NOB reformcsomagot fogadott el, amely megengedi a játékok mindenkori házigazdájának, hogy sportágakat emeljen a programba. A 2020-as olimpia rendezését Tokió nyerte el, amely a karatét is javasolta a bemutatkozásra, a NOB pedig jóváhagyta a japán szervezők kezdeményezését.

Óriási kihívás ez a karaténak, és mindenki arra készül, hogy bebizonyítsa, a NOB-nak érdemes volt ezt a döntést meghozni. Hosszútávon pedig azon kell dolgozni, hogy elérjük, hogy a későbbiek során is ott maradjunk az olimpiák programján Erre 2024-ben komoly esély mutatkozik, lévén, hogy Párizs lesz a rendező, az pedig köztudott, hogy Franciaországban fantasztikus népszerűség övezi a karatét.

Magyar szempontból az a feladat, hogy az elkövetkező időszakban a sportág itthon olyan helyzetbe jusson, hogy képesek legyünk tartani a lépést a világgal. Optimisták vagyunk abban a tekintetben, hogy az állam ehhez megfelelő támogatást nyújt majd, azt pedig kijelenthetem, hogy mi megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy tudjunk olimpiai kvalifikációkat szerezni, és a cél az éremszerzés Tokióban! Mindazonáltal nagyobb spektrumban is gondolkozunk. Igyekszünk újabb világeseményeket hazánkba hozni, megpályáztuk a 2020-as korosztályos Európa-bajnokságot, 2022-ben pedig mi szeretnénk rendezni a felnőtt világbajnokságot. Emellett itthon egy Nemzeti Karate Akadémia létrehozása is szerepel az elképzelésekben.

Mindennek reményében kívánok további jó munkát minden tagunknak és tagszervezetünknek!

Osu:

Dr. Mészáros János

MKSZ elnök

2018. január 1.