www.karate.hu

Köszöntő

meszarosjigazolvanykep     Tisztelt Olvasó, Kedves Karatés Barátaim! 

Így, 2020 elején örömmel tudathatom, hogy a magyar karate bő 40 éves történetének legsikeresebb és legígéretesebb esztendeit éljük! A sportág ott lesz a 2020-as olimpián, és reményeim szerint magyar versenyző is részese lesz a történelmi eseménynek!

Ami a hazai fejlődést illeti, néhány éve, 2013-ban először rendezett felnőtt Európa-bajnokságot Magyarország, és válogatottunk - S. Kovács Ádám, Tóth Beatrix, Metzger Sandra, Bartha Nikola és a női kumite csapat jóvoltából - öt bronzéremmel minden idők legjobb eredményét érte el. A Budapesten tapasztalt hangulat és szurkolás pedig azt bizonyította, hogy a hazai karatés társadalom is a legjobbak közé nőtt fel Európában.

Korábban is voltak biztató utaló jelek, hiszen az elmúlt évtizedben korosztályos világversenyeken eljátszották már a magyar himnuszt Tadissi Martialnak, Hárspataki Gábornak, Szegedi Dömének, Metzger Sandrának, Nógrádi Nicolnak és Boussebaa Aichának, a 2014-es lisszaboni Eb-n pedig 11 érmet nyertek fiataljaink. A budapesti Eb-n és utána Tadissi, Szegedi és Hárspataki jóvoltából  már a felnőttek között is remekeltünk: Premier League versenyeken győztek sportolóink, sőt, a legrangosabb karatés sorozat összetett bajnoki címét is sikerült megnyerni. Az egyéni diadalok mellett büszkeség a magyar férfi kumite csapat regionális Eb-n szerzett bronzérme. Tadissi Martial révén két multisport eseményen is ott lehetett a magyar karate: 2015-ben az Európa Játékokon, két évre rá pedig a Világjátékokon.

A legutóbbi, 2018-as esztendőben Hárspataki Gábor sporttörténelmi Eb-ezüstöt nyert, Tadissi Martiallal és Molnár Dániellel együtt pedig többször dobogóra állhattak - az immár megkezdődött olimpiai pontszerzésbe is beszámító - Premier League viadalokon.
 
2019-ben újabb sikerek jöttek, Tadissi Martial és Hárspataki Gábor egyaránt éremmel térhetett haza a minszki Európa Játékokról.
 
A magyar karate az elmúlt években szintet lépett. Köszönet érte a versenyzőknek, a válogatottaknál és a klubokban dolgozó edzőknek, sportvezetőknek, a sporttársaknak, a versenyszervezőknek, a bíróknak és nem utolsósorban a háttért biztosító családtagoknak!

A Magyar Karate Szakszövetség is egy “nagy család” a hozzánk tartozó mintegy 40-50 ezer hazai karatéssal. A szövetség létjogosultságát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által a karate sportágnak elismert WKF szabályrendszer és az abban résztvevők sportolása jelenti, de ugyanúgy az MKSZ-hez tartoznak a más szabályrendszerekben - ippon shobu, knock down - versenyzők, akárcsak a karatét nem versenyszerűen űzők népes tagsága is.

Ami mostanság világszerte a leginkább foglalkoztatja a karatésokat, az az olimpia. Több évtizedes várakozást követően 2020-ban Tokióban megvalósul sokak álma: a sportág bemutatkozhat az ötkarikás játékokon. Óriási kihívás ez a karaténak, és mindenki arra készül, hogy bebizonyítsa, a NOB-nak érdemes volt ezt a döntést meghozni. Hosszútávon pedig azon kell dolgozni, hogy ott is maradjunk a programon. Erre 2024-ben Párizsban is esély mutatkozik, lévén Franciaországban elképesztő népszerűség övezi a karatét.

Közben meglett az első magyar karatés olimpikon, hiszen a fiatal Baranyi Zsófia egy sikeres kvalifikációt követően tatamira lépett a sportág első hivatalos ötkarikás megmérettetésén, a 2018 őszén megrendezett Buenos Aires-i ifjúsági olimpián!

Magyar szempontból az a feladat, hogy a sportág itthon olyan helyzetbe jusson, hogy képesek legyünk tartani a lépést a világgal. Az állam részéről érezzük a segítő szándékot, fantasztikus dolog, hogy 2018-tól bekerült a kiemelt sportágak közé a karate. Mi is megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy tudjunk olimpiai kvalifikációkat szerezni. Cél az éremszerzés Tokióban!

Mindazonáltal még nagyobb spektrumban gondolkozunk. Újabb világesemények rendezési jogát nyertük el: 2020-ban korosztályos Eb-t, 2022-ben pedig felnőtt vb-t rendezhetünk. Emellett itthon az általános iskolai oktatásba is bekerült a karate, a Testnevelési Egyetemmel együttműködési megállapodást írtunk alá képzésekről és egy Nemzeti Karate Akadémia létrehozása is szerepel az elképzelésekben.

Mindennek reményében kívánok további jó munkát minden tagunknak és tagszervezetünknek!

Osu:

Dr. Mészáros János
MKSZ elnök

2020. január 1.