www.karate.hu

Köszöntő

meszarosjigazolvanykep     Tisztelt Olvasó, Kedves Karatés Barátaim! 

Így, 2017 elején örömmel tudathatom, hogy a magyar karate 40 éves történetének legsikeresebb esztendeit éljük! És immár tényként említhető, hogy a sportág ott lesz a 2020-as olimpián, reményeim szerint pedig magyar versenyző is része lesz a történelmi eseménynek!

Ami a hazai fejlődést illeti, 2013-ban először rendezett felnőtt Európa-bajnokságot Magyarország, és válogatottunk - S. Kovács Ádám és Tóth Beatrix, Metzger Sandra, Bartha Nikola és a női kumite csapat jóvoltából - öt bronzéremmel minden idők legjobb eredményét érte el. A Budapesten tapasztalt hangulat és szurkolás pedig azt bizonyította, hogy a hazai karatés társadalom is a legjobbak közé jött fel Európában.

Korábban is voltak erre utaló jelek, hiszen 2009 óta különböző korosztályos világversenyeken eljátszották már a magyar himnuszt Tadissi Martialnak, Metzger Sandrának, Szegedi Dömének, Hárspataki Gábornak, Nógrádi Nicolnak és Boussebaa Aichának, a 2014-es lisszaboni Eb-n pedig hihetetlen mennyiségű, 11 érmet nyertek fiataljaink. A budapesti Eb-n már a felnőttek között is remekeltünk, 2014-ben és 2015-ben pedig elsősorban Tadissi Martial, Szegedi Döme és Hárspataki Gábor jóvoltából nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket értünk el: Premier League versenyeken diadalmaskodtak sportolóink, sőt, a legrangosabb karatés sorozat összetett pontversenyét sikerült kétszer is megnyerni, 2015-ben pedig ott voltunk a bakui "miniolimpián", az Európa Játékokon is. Az egyéni sikerek mellett külön büszkeség a magyar férfi kumite csapatnak a regionális Eb-n szerzett bronzérme. 2016 a magyar versenyzők közül Tadissi Martial éve volt, aki az Eb-ről bronz-, a vb-ről pedig ezüstéremmel érkezett haza, utóbbi eredményével pedig kvalifikálta magát az idei Világjátékokra!

Kijelenthető, hogy a magyar karate az elmúlt évek fejlődését követően egy magasabb szintre lépett. Fogalmazhatok úgy is, hogy felnőtt. Köszönet érte a versenyzőknek, a válogatottaknál és a klubokban dolgozó edzőknek, sportvezetőknek, a sporttársaknak, a versenyszervezőknek, a bíróknak és nem utolsó sorban a háttért biztosító családtagoknak!

A Magyar Karate Szakszövetség is egy “nagy család”, a hozzánk tartozó mintegy 40-50 ezer hazai karatéssal. A szakszövetség létjogosultságát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által a karate sportágnak elismert WKF szabályrendszer, és az abban résztvevők sportolása jelentik, de rajtuk kívül ugyanúgy az MKSZ-hez tartoznak a más szabályrendszerekben - így az ippon shobu és a knock down - versenyzők, akárcsak a karatét nem versenyszerűen űzők népes tagsága is.

2014 végén a NOB reformcsomagot fogadott el, amely megengedi az ötkarikás játékok mindenkori házigazdájának, hogy sportágakat emeljen a programba. A 2020-as olimpia rendezését Tokió nyerte el, amely a karatét is javasolta a bemutatkozásra, és mivel 2016 augusztusában a NOB pedig jóváhagyta a japánok kezdeményezését, beteljesült sportágunk több évtizedes célja, az ötkarikás részvétel.

Óriási kihívás ez a karaténak, és természetesen mindenki arra készül, hogy bebizonyítsa, a NOB-nak érdemes volt ezt a döntést meghozni. Hosszútávon pedig azon kell dolgozni, hogy elérjük, hogy a későbbiek során, 2024-ben és azt követően is ott maradjunk az olimpiák programján. Magyar szempontból az a feladat, hogy a következő négy évben a sportág itthon olyan helyzetbe kerüljön, hogy képesek legyünk kvalifikációt szerezni, és természetesen a cél az éremszerzés Tokióban. 

Mindennek reményében kívánok további jó munkát minden tagunknak és tagszervezetünknek!

Osu:

Dr. Mészáros János

MKSZ elnök

2017. január 1.