www.karate.hu
PDF letöltés

Állami kitüntetést kapott Antal János

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatát adta át Antal János karatemesternek a Parlamentben. A kitüntetést Áder János köztársasági elnök adományozta a harcművésznek a shotokan karate magyarországi meghonosítása és nemzetközi elfogadtatása érdekében végzett elkötelezett munkája, valamint a küzdősportban nyújtott egyedülálló teljesítménye elismeréseként.

antaljanoskituntetes

A Parlamentben rendezett kitüntetési ceremónián Orbán Viktor emlékeztetett: Antal János volt az, aki az 1970-es évek elejétől meghonosította a népszerű küzdősportot, a shotokan karatét.

Felelevenítette azt is, hogy Antal János 60 évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom alatt fegyverrel a kézben bátran harcolt a szovjet tankok ellen.

"Antal János épp aznap vált nagykorúvá, amikor 1956-ban átlépte az osztrák-magyar határt. Úgy kényszerült hazája elhagyására, hogy egyáltalán nem lehetett abban biztos, hogy valaha még visszatérhet". Hazatérve azonban magával hozta a külföldön szerzett összes tudást és tapasztalatot - idézte fel a kitüntetett életútját a kormányfő. Antal János bevezette, népszerűsítette a sportágat Magyarországon, megszervezte az első magyar karatebajnokságot, az első hazai rendezésű nemzetközi bajnokságot és az első nemzetközi edzőtábort - sorolta.

Az ünnepségen Antal János, a 9. danos mester nagy megtiszteltetésnek nevezte a kitüntetést. Köszönetet mondott régi tanítványainak és azoknak, akik továbbviszik az általa elkezdett munkát.

(forrás: MTI)