www.karate.hu
PDF letöltés

Négyszáz versenyző indult a Dream Cup Világkupán

Az elmúlt években megrendezett nagy sikerű hazai és nemzetközi karate eseményeket követően, a Magyar Karate Szakszövetség, a Stabilitás Sport Promotion szervezésében idén is nagyszabású őszi rendezvényt szervezett október végén Budapesten, amely egy karate világkupa verseny illetve egy családi sportnap és bemutató show keretében színvonalas programot biztosított a versenyzők, a fiatalok és a családok részére.

dreamcupplakat

Október 19-24 között került megszervezésre Budapesten és Budaörsön a DREAM CUP WORLD - 2016 - OPEN KARATE VILÁGKUPA esemény több napos programja, amelynek fő eleme az október 22-én, a Budaörsi Városi Sportcsarnokban megrendezett VILÁGKUPA, amelyre 3 kontinensről több mint 400 nevezés érkezett 60 hazai és nemzetközi csapat részvételével.

Az ifjúsági és a masters kategóriákban, kata és kumite versenyszámokban lebonyolított verseny, még soha nem került megrendezésre a WKO nemzetközi szervezet égisze alatt, ezért sportdiplomáciailag kiemelt az esemény megrendezésének elnyerése.

A karate 2020-an Tokióban elsőként kerül olimpiai programba, amelynek hazai és nemzetközi promóciójában kiemelt szerepet tölt be a karate gyakorlásának és versenyrendszerének, személyiségfejlesztésben elért eredményeinek társadalmi szintű bemutatása, a fiatal sportolók lehetőségeinek segítése, amelyben minden hazai megrendezésű nemzetközi versenynek kiemelt szerepe van.

A Világkupa megrendezésével a szervező bizottság kiváló felkészülési és nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőséget biztosított a magyar fiatal versenyzőknek a verseny megrendezése által. 

A rendezvénysorozat sokoldalú programjában szerepelt egy látványos Jujitsu és egy színvonalas katonai közelharc bemutató, valamint a csarnokba kitelepített, bárki számára elérhető és kipróbálható honvédségi program eszközei, mint a lézer lövészet, vagy a repülőgép szimulátor is, amely nagy közönségsikert aratott. 

Az esemény védnökei voltak:

- Dr. Simicskó István, Honvédelmi miniszter
- Dr. Szabó Tünde, EMMI Sportért felelős Államtitkár
- Dr. Mészáros János, MOB alelnök 
- Dr. Garamvölgyi László r. dandártábornok,  Bűnmegelőzési Tanács

Az esemény díszvendégei között jelen volt még shihan Koen Scharrenberg, az EKO-Európai karate szervezet elnöke, a WKO karate világszervezet  alelnöke, valamint shihan Furkó Kálmán nyá. felderítő ezredes, 7. danos karate nagymester, nemzetközi szaktekintély.

A verseny előzetes programjait követően október 22-én került sor a Világkupa lebonyolítására, 5 küzdőtéren, 50 hazai és külföldi versenybíró közreműködésével. A selejtezők reggel 9 órakor kezdődtek a formagyakorlatokkal, majd a küzdelmi vrsenyszámokkal folytatódott a verseny. 14.00-kor ünnepélyes megnyitó ünnepség kezdődött TAIKO dobszóval és a csapatok bevonulásával.

A megnyitón köszöntőt mondott Dr. Mészáros János MOB alelnök, Dr. Garamvölgyi László rendőr dandártábornok,  shihan Furkó Kálmán 7 danos mester,  a hazai kyokushin karate alapító mestere, shihan Koen Scharrenberg EKO elnök, WKO alelnök, valamint shihan Alexander Goncharenko, a verseny nemzetközi főbírája is, akik méltatták az esemény fontosságát a fiatalok és az idősebbek körében. 

A díszvendégek között köszönthettük Simon Attila ezredes urat is, a Honvédelmi Miniszter úr kabinet főnökét, aki megtekintette a Magyar Honvédség látványos katonai közelharc bemutatóját a helyszínen.

A formagyakorlat és küzdelmi versenyszámok nagy csatákat hoztak a magyar és külföldi részt vevők között. A látványos selejtező küzdelmeket és döntőket követően került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. Az érmek több mint fele magyar versenyzők nyakába került,  75 érmet külföldi versenyzők szereztek meg.

(forrás: Kalmár Árpád)