www.karate.hu
PDF letöltés

SKI-s mester tartott roadshow-t hazánkban

A Shotokan Karate International (SKI) Magyarországi Szövetségének klubjait fontos vendég látogatta meg az utóbbi hetekben. Sensei Shinji Tanaka, az SKI Honbu Dojojának instruktora érkezett Magyarországra, ahol ún. „roadshow” keretében Soprontól Gyuláig regionális edzéseken találkozott a Lovász György vezette magyar SKI tagjaival. Az egyik ilyen szemináriumi edzésnek a Torma Béla vezette gyulai Heian Karate Klub adott otthont. Az edzés után kérdeztük meg a japán mestert tapasztalatairól.

 

tanaka

- Tanaka Sensei, hányadik alkalommal jár Magyarországon?
- Negyedik alkalommal vagyok itt.
- Mint az SKI instruktora, milyen céllal érkezett Magyarországra?
- Karate oktatás céljából. Az SKI-nak van egy rendszere, ezt szeretném a tanítványokkal ismertetni. S talán, ami a legfontosabb, a japán szellemiség átadása a célom.
- Az ötödik hely már itt hazánkban, ahol szemináriumot tart. Mi a tapasztalata, mennyire egységesek technikában a magyarországi SKI klubok?
- A gyermek esetében nagyon sok a különbség, viszont a felnőttek, a magas övfokozatúaknál egységes a színvonal.
- A szervezetnek még mindig Soke Kanazawa a vezetője, bár, ahogyan én tudom, a fia Nobuaki Kanazawa és Manabu Murakami vette át a szervezet irányítását. Várható-e változás valamilyen téren, mennyire ragaszkodnak az alapító által meghatározott irányvonalhoz?
- Az elvek ugyanazok, ugyanaz az irányvonal, mint amit Soke Kanazawa elindított. Minden második héten tartunk instruktori találkozót, rendszeresek az egyeztetések, ahol meghatározzuk a feladatokat.
- Ez testületi döntéseket jelent?
- Nem, még mindig Soke Kanazawa a meghatározó döntéshozó, attól függetlenül, hogy átadta a vezetést.
- Mennyire másabb az európai ember szellemisége a japánénál? Mi a legfőbb különbség?
- Nagyon nehéz kérdés. Még a japán instruktorok között is vannak különbségek, de az európai és a japán harcművészek között még nagyobb, a japánokban benne van a szamuráj szellemiség.
- Az európaiakban még nem találkozott ilyenekkel?
- De, van, akiben ez benne van, de még sem ugyanolyan. A rendszeres kemény edzések mellett ez az élet más részeire is kiterjed. Mások a gyökereink.
- Néhány személyes kérdés. Japán melyik részéről érkezett, hol él?
- Tokióból jöttem. Évente háromszor utazom Európába. Szinte tejesen kitölti az életemet a karate. Ez a munkám és a hivatásom is. A karate az életem.
- Az SKI nemzetközi szervezete előtt milyen fontos feladatok állnak?
- A legfontosabb, hogy Soke Kanazawa szellemiségét és technikáit tovább vigyük. A Honbu instruktorai folyamatosan járják a világot ennek érdekében. Ez az SKI útja. A mostani szakmai körút ezt a célt szolgálja. Emellett természetesen a már hagyományosnak számító programok – a világbajnokság, a nemzetközi szemináriumok - szervezése is jelentős feladat a szövetség számára.

(forrás: Gregor László)