www.karate.hu
PDF letöltés

Szép eredmények a 15. évfordulóra

A kanizsai Sensei Sáfár Shotokan Karate-Do Sportegyesület az A.J.K.A szövetség országos bajnokságán is indította sportolóit a fővárosban. A mezőnyt mintegy száz küzdősportos alkotta és számos első helyezést szereztek a dél-zalai klub növendékei (képünkön edzőikkel).

Egyéni eredmények. Losonczi Lilla (A kategóris; 9-10 éves korcsoport) leány egyéni kata 1. hely, egyéni kumite 1. hely. Gángó Zoltán (B; 9-10) fiú egyéni kata 1., egyéni kumite 3. Szólák Dávid (B; 9-10) fiú egyéni kata 3. Kassa Áron (A; 11-12) fiú egyéni kata 1. hely, egyéni kumite 1. Rábavölgyi Nóra (B; 11-12) leány egyéni kata 1., egyéni kumite 2. Losonczi Mária (A; 13-14) leány egyéni kata 1., egyéni kumite 2. Tollár Sára (A; 13-14) leány egyéni kata 2. Kucskó Zsófia (A; 15-17) leány egyéni kata 1. Mészáros Martin (A; 15-17) fiú egyéni kata 2., egyéni kumite 1. Bakon Bence (C; 18-35) férfi egyéni kata 2. Gángó Gyöngyi (C; 36 év felett) női egyéni kata 2.

Csapat. Losonczi Lilla/Gángó Zoltán/Kassa Áron (A; 11-12) fiú csapat kata 2. Losonczi Mária/Tollár Sára/Kucskó Zsófia (A; 15-17) leány csapat kata 2. Kovács Norbert/Mészáros Martin/Varga Máté (Budapest) (A; 15-17) fiú csapat kumite 2.

A nagykanizsai egyesület emellett idén ünnepli 15 esztendős fennállását, s ez idő alatt számos szép siker részesei lehettek tagjai, melynek hosszú ideje mint "vezetőedzője" Kucskó Attila. Egy rövid beszélgetés erejéig őt faggattuk az egyesület életéről.

- Amikor annak idején, 1982-ben elkezdtem a küzdősportokkal foglalkozni, még gyerekcipőben járt ezen sportágak űzése - fogalmazott a felkészítő. - Akkor kezdődött gyakorlatilag igazán a karate hódító korszaka nálunk, például a shotokan ága az ilyen jellegű akciófilmek hatására is igencsak terjedt.

Azóta természetesen Kucskó Attila is messzire jutott a küzdősportos ranglétrán, s az előrelépés alapja szavai alapján nem is olyan bonyolult.

- Aki jó, az jó - hangzott a magyarázat kissé leegyszerűsítve. - Ráadásul a karate egyes irányzataiban inkább felfogásbeli a különbség, melyeket el kell fogadnia a sportolónak. Én is, mint egyszerű tag kezdtem a klubnál, és tetszett az az oktatási stílus, ami egyben biztosíték is volt arra, hogy tudok fejlődni. Így jutottunk, juthattunk el a különböző övekig, fokozatokig, melyet már danokban is mérni lehetett.

Most már mint jeles oktató mérheti fel a fejüket küzdősportra adó fiatalokat, azt, hogy mégis mire juthatnak a növendékek.
- Sok tanuló volt már a kezem alatt, akik valóban tehetségesek voltak. Persze, az adottságok önmagában még nem jogosítanak fel semmire, hiszen szorgalom és vasakarat szükséges a továbblépéshez. Ugyanakkor azt is el kell ismerni, hogy komoly türelem szükséges az oktató részéről is ehhez a munkához, hiszen minden növendékkel úgyanúgy kell foglalkozni.

(forrás: P.L. / kanizsaujsag.hu)