www.karate.hu
PDF letöltés

Téli Goju-ryu tábor Sri Lankán

A Magyarországi Goju-Ryu Karate Szövetség vezetője, Harsányi László szaktudására külföldön is gyakran támaszkodnak az ottani harcművészek. Oroszlánrésze van abban, hogy például a hazánktól oly messze lévő Sri Lankán is egyre nagyobb létszámban és magasabb szinten gyakorolják a Goju-ryu karatét – az évente visszatérő edzőtáboroknak is köszönhetően.

srilanka

Sensei Manjula Vitharana meghívása alapján 2017. december 23-31-ig Sensei Harsányi László edzőtábort és dan vizsgákat tartott a Sri Lanka-i Goju-ryu Karate Szövetség karatékáinak. Manjula Sensei és csoportja 10 évvel ezelőtt csatlakozott Harsányi Senseihez és  azóta is együtt  dolgoznak.  Évente egy alkalommal rendeznek tábort Sri  Lankán, melyre oktatóként és vizsgáztatóként mindig őt hívják.

Az edzések 3 csoportban zajlottak, fehér és színesöves gyerek csoport 09.30-13.00; barna–feketeöves gyerek csoport 13.00-16.00; felnőtt csoport 16.00-18.30 óráig. Ezeket a foglalkozásokat a nagyfokú fegyelem és tanulni akarás jellemezte. A legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki maximális fegyelemmel és szorgalommal edzett. Mivel évente egyszer találkoznak a külföldi mesterrel, ezért igyekeztek minél többet elsajátítani a tananyagból. Az oktatás során a Goju-ryu karate alaptechnikái (kihon), formagyakorlatai (kata) és értelmezésük (bunkai) kerültek oktatásra, valamint az olimpia műsorára felkerült karate küzdelmi szabályrendszer, a WKF küzdelem (kumite).

A feketeöves felnőtteknek ezen kívül oktatásra kerültek a tradicionális kumite technikák és érzőpont technikák (kyusho). Az egyhetes intenzív képzést vizsgák zárták, ahol sokan sikeresen teljesítették a követelményeket és előre léphettek kyu és dan fokozatokban. Mint az övvizsgákon előfordul, sajnos, voltak olyan karatékák is, akik nem tudták teljesíteni a követelményeket...

Az edzéseken kívül városnézés, tengerpart, hajókirándulás és az északi hadiflotta meglátogatása is szerepelt a programban. Jellemző a szakmai munka és az esemény fontosságára, hogy a tábort meglátogatta a közlekedési és légügyi miniszter is. Rajta kívül sportvezetők, magas rangú katona- és rendőrtisztek is megtisztelték a rendezvényt.

Megbeszélést folytattak a Kurunegala város Maspotha kerületének vezetőivel, akik szeretnék ezt a jó kapcsolatot továbbfejleszteni a kereskedelem, a kultúra és a turizmus területén, vagyis Harsányi mester nemcsak a harcművészet és a sport kapcsolatrendszerének javításában szorgoskodott. A házigazdák, a szülők és a rangidősök nagyszerű vendéglátók voltak, mindent megtettek, hogy a magyar vendég jól érezze magát és maximálisan az oktatásra tudjon koncentrálni.

Információk, fotók a www.sakura-kai.hu weblapon és a hozzátartozó Facebook oldalon található.

(forrás: Gregor László)