www.karate.hu
PDF letöltés

A karate a Los Angelesre esélyes 9 sportág egyike

A Los Angeles-i olimpia házigazdái a karatét is meghívták azon kilenc sportág közé, amelyek továbbra is eséllyel pályázhatnak a 2028-as ötkarikás játékokon való részvételre. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság néhány éve fogadta el a az Agenda 2020 reformcsomagot, amely lehetővé tette, hogy az aktuális olimpia házigazdái egy vagy több sportágat beemelhetnek az ötkarikás programba.

la

(fotó: Richard Vogel / Associated Press)

A karate mellett a motorsport, a krikett, a baseball/softball, a lacrosse, a breaktánc, a kick-box, a fallabda és a flag football kap lehetőséget arra, hogy meggyőzze a szervezőket arról, hogy érdemes a programba kerülésre. A szambó, a frizbi és a teqball reményei ugyanakkor Los Angelest illetően elszálltak, miután nem kapták meg a további pályázás lehetőségét.

Az úgynevezett "shortlist"-re felkerült sportágak még augusztus folyamán prezentálnak majd. Előadásaikban egy hatpontos kritérium listára kell összpontosítaniuk, amely magában foglalja egyebek mellett azt, hogy az adott sportág egyaránt vonzó legyen a rendező ország és a nagyvilág számára is. Arra is felhívták az érintett nemzetközi szövetségek figyelmét, hogy prioritásként kezeljék a versenyzői létszám korlátosságát, a nemek közötti egyenlőséget, és biztosítsák, hogy az olimpiára kerülés esetében valóban az adott sportág legjobbjai vegyenek részt.

A Los Angeles-i olimpián 10.500 sportoló indulhat.

Emlékezetes, hogy a karate sportág - az Agenda 2020-nak köszönhetően - történetében először ott lehetett a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián, a párizsi játékokra azonban a franciák nem válogatták be.

A 2028-as játékok meghívott sportágait illetően várhatóan a jövő évi NOB-ülésen hoznak majd döntést. 

Forrás: https://www.insidethegames.biz/articles/1126540/cricket-los-angeles-2028