www.karate.hu
PDF letöltés

Bíróképzés és vizsga zajlott le Budapesten

Az új WKF szabályokat ismertette és bírói vizsgát tartott 2020. január 4-én, szombaton a Magyar Karate Szakszövetség Bírói Bizottsága. A nyílt bírói tanfolyamon 67 fő volt jelen, köztük érdeklődők, valamint Romániából is érkeztek tanulni vágyó bírók. A vizsgának összesen 36-an vágtak neki, míg 7 fő meghosszabbította eddigi minősítését. A tanfolyam jó gyakorlat volt azon bíróknak is, akik a februári, budapesti korosztályos Eb-t megelőző EKF-es bírói vizsgán próbálkoznak majd.

biroivizsga1

A tanfolyamot és vizsgát - amelyet Falusi Márton közreműködésével az MKSZ Bírói Bizottsága szervezett - a BB részéről Molnár Tamás, Turák Péter és Tausz Marcell vezették a hazai nemzetközi bírók segítségével, míg a külföldön tartózkodó Orbán Zoltán on-line támogatta a lebonyolítást.

Az eseményen az oktatást katások is segítették, köztük a februári Eb-n is induló Mérő Bálint. A kumite gyakorlásnak és vizsgának az UTE cselgáncstermében párhuzamosan zajló, Antonio Oliva Seba mester által vezetett szeminárium adott otthont, ahol többek között olyan klasszis versenyzőknek bíráskodhattak a vizsgázók, mint Tadissi Martial.
 
Tavalyi egész éves aktivitásának és munkájának elismeréseképpen a BB három fő - Voczelka Ferenc, Szécsényi Vivien Anita és Bodnár Kitti - számára a sikeres tesztírást követően megajánlotta a következő bírói fokozatot.

biroivizsga2
 
A vizsgát 32-en vették sikerrel, köztük 8-an - akik eddig nem rendelkeztek bírói minősítéssel - kaptak új országos bírói fokozatot. A hosszabító bírók valamennyien megfelelő eredménnyel írták meg az elméleti tesztet. Hajdu Ádám és Kuron Dániel személyében új küzdőtérvezetőkkel gazdagodott a hazai bírói kar, amely a vizsgát követően összesen 123 fősre duzzadt.
 
Az eseményen elhangzott az is, hogy megváltozott a bírói díjak rendszere, amely 2020-tól óradíj alapú lett.

A BB 2019-hez hasonlóan 2020-ban is tervez vidéki helyszíneken tanfolyamot és országos minősítésű vizsgákat tartani - hogy ezzel is segítse a fővárostól távolabb fekvő régiók karate életét és növelje az országos minősítéssel rendelkező bírók létszámát -, és továbbra is várja a kezdeményezésre nyitott vidéki karatés központok jelentkezését.
 
biroivizsga3

Sikeres vizsgát tettek, ezzel új fokozatot szereztek:

Küzdőtérvezető:
Hajdu Ádám
Kuron Dániel

Vezetőbíró A:
Pappné Pikó Anita
Tóth Brigitta
Szécsényi Vivien Anita
Voczelka Ferenc

Vezetőbíró B:
Monostori Péter
Bánkúti Balázs
Koczfán Gergő
Molnár Viktória
Árvai Benjamin
Füstöss Csaba

Segédbíró A:
Széll Kristóf
Széll Dávid
Széll Márk

Segédbíró B:
Pokornyi Villő
Halmai Roland
Nagy Viktor
Szente Szabolcs

Utánpótlás vezetőbíró:
Csahók Mihály
Dombi Vivien Dorka
Papp Csongor
Szilágyi Viktor
Billédi Gergő
Molnár Zita Krisztina
Bodnár Kitti

Utánpótlás segédbíró:
Jakó Attila
Szőke Balambér
Kopfer Noémi
Kozma Daniella
Kozsán Balázs
Müller Barnabás

Az országos WKF minősítéssel rendelkező bírók listája elérhető itt.

A 2020 január 1-jétől érvényes bírói díjak táblázata elérhető itt.
 
A WKF 2020. január 1-jétől érvényes angol nyelvű szabálykönyve elérhető itt.