www.karate.hu
PDF letöltés

Elbúcsúztatták Furkó Kálmánt

Katonai és karatés tiszteletadás mellett emlékeztek Furkó Kálmán ezredesre, ejtőernyősre, a magyar kyokushin karate egyik megalapítójára csütörtökön Szolnokon. Furkó Kálmán, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, aki a világon negyedikként szerzett 8. mesterfokozatot (dant) augusztus 3-án hunyt el 74 éves korában.

furkokalmantemetes
 
A Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) által szervezett megemlékezésen szerettei, barátai, bajtársai és tisztelői búcsúztak a „magyar szamurájtól”. Dr. Mészáros János személyes hangvételű beszédben búcsúzott a Magyar Olimpiai Bizottság, a Nemzeti Versenysport Szövetség, és természetesen a Magyar Karate Szakszövetség nevében. Mészáros János beszédében kiemelte, a karatésok számára ö volt az első számú nagymester, ő volt "A shihan", aki nem csak a karaténak, hanem a magyar egyetemes sportnak is legendás, ikonikus alakja volt.
 
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Furkó Kálmán ezredes kivételes katonai pályafutását méltatta. Ruszin-Szendi Romulusz azt is kiemelte, hogy Furkó Kálmánt mindig mély tisztelet övezte. Szellemiségét, vezetői felfogását jól példázza, hogy ő volt a vezető, aki mindig azt mondta: „Utánam!" és nem azt, hogy „Előre!". Mindig ő mutatta be a gyakorlatokat, az akadály leküzdését, ő hagyta el elsőként a gépet az ejtőernyős ugrásnál – fejtette ki.
 
Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség érdekében végzett önzetlen tevékenysége, kiemelkedő szakmai eredményei, példaértékű életútja emlékére a Honvédelemért kitüntető cím babérkoszorúval ékesített fokozatát adományozta posztumusz Furkó Kálmánnak. Az elismerést Ruszin-Szendi Romulusz és Sándor Tamás, a Magyar Honvédség Parancsnokságának különleges műveleti szemlélője adták át Furkó Kálmán özvegyének.
 
Szalai Ferenc Szolnok polgármestere, az „ezer szállal a városhoz kötődést” a városért végzett munkásságát, a tradícionális Szolnok Kupát helyezte megemlékezésének középpontjába. Mint fogalmazott, "A mi hősünk volt, sokaknak volt tanítója és példaképe a legyőzhetetlen katona."
 
A hazai kyokushin szervezetek képviselői személyes hangvételű beszédekben búcsúztak a karate – már életében legendássá vált – egyéniségétől, míg a világszervezet elnöke Kenji Midori videóüzenetben méltatta Shihan Furkó Kálmán kyokushin karatéért végzett elélvülhetetlen érdemeit.
 
A búcsúszertartást magas rangú katonatisztek mellett megtisztelte jelenlétével Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, valamint ezres létszámban a katona bajtársak, a karatéka sporttársak, barátok és tisztelők.
 
SHIHAN FURKÓ KÁLMÁN ÉRTÉKRENDJÉT, TANÍTÁSÁT, SZELLEMISÉGÉT MEGŐRIZZÜK, ÉS AZ UTÓDOKNAK TOVÁBBADJUK!
 
(fotó: MTI/Mészáros János)