www.karate.hu
PDF letöltés

Elhunyt Halász Károly

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, tisztelték, hogy küzdelmes és munkás életútja végén, hónapokon át tartó betegség elleni harc után, 2023. január 1-jén egy igazi harcos, Shihan Halász Károly végleg megpihent. A kiváló kyokushin mester 63 éves volt.

halaszkarcsi
 
Shihan Halász Károly még a hazai karate hőskorában, az 1970-es évek végén ismerkedett meg és kezdett foglalkozni a karatéval. Előtte más küzdősportokba is belekóstolt, de a kyokushin karate lett az élete.

Versenyzőként a 80-as években a kyokushin knock down szabályrendszerében számos kiváló eredményt ért el, emellett pedig kipróbálta magát a kick-boxban is, ahol világkupa győzelmet és világbajnoki érmeket szerzett. A legbüszkébb az 1982-es összetett magyar bajnokságra volt, ahol valamennyi akkori harcművészet legjobbjainak versengésében bizonyult a legjobbnak.
 
A 90-es években volt a női kyokushin válogatott szövetségi kapitánya, amelynek élén több világ- és Európa-bajnokot vezetett sikerre.

Munkásságában a fő szempont a kyokushin karate, és az azzal kapcsolatos eszmék terjesztése volt a számára. Kőbányai központtal kiépítette a saját szervezetét, sok dojo tartozott hozzá az országban. Nem tekintette fontosnak a fokozatok halmozását, de világszövetségénél így is az 5. dan fokozatig és a Shihan rangig jutott.

Igazán a karatésok között érezte jól magát. Rengeteg embert nevelt ki, és adott nekik utat. A hozzá közel állók tudták a legjobban, hogy jó ember volt. Bárki fordult hozzá, segített, és arra törekedett, hogy a tanítványok az edzéseken és azokon kívül jól is érezzék magukat.

A gyerekekért mindent megtett, számukra az edzőtáborokban mindig különleges programokat szervezett. Négy lánya egyaránt belekóstolt a kyokushin karatéba, illetve követte őt annak útján, egyebek mellett szintén számos, nemzetközileg is kiemelkedő eredményt elérve.

Személyisége és életútja karatés berkekben ismert és elismert volt, legendás alakjává tette a hazai karaténak, miközben közvetlenségének köszönhetően sokak számára mindig is ő marad "A Halász Karcsi".

Nyugodjék békében!