www.karate.hu
PDF letöltés

Elhunyt Sadashige Kato mester

Mély fájdalommal tudatjuk a magyar karatésokkal, hogy mesterünk, tanítónk Sadashige Kato 9. danos shotokan karate mester 2020. április 16-án, életének 77. évében eltávozott az égi dojóba! - adta hírül a szomorú hírt Molnár Tamás, az IJKA Magyarország szervezet elnöke.

katomester

Kato mester díjat vesz át Dr. Mészáros Jánostól 75. születésnapja alkalmából (2018. július 8.)

Kato mester évtizedek óta járt hozzánk és tanította a magyar és a kedvéért más országból is idelátogató shotokan és más stílust is képviselő karatésokat.

Tavaly nyáron az Ózdon megrendezett nemzetközi instruktorképző táborba több mint 20 országból érkeztek mesterek.

Tudása túlmutatott stílusán, hiszen a karate minden oldalát ismerte stílustól függetlenül. Gyakran hasonlított össze különböző stílusú katákat elemezve a kialakulásukat, a köztük levő különbséget, annak okait. Elvesztésével hatalmas tudás költözött az egekbe, melyet nem lehet pótolni. Saját bevallása szerint több mint 110 katát tudott, bár azt mondta az Ő tudása messze nem érte el egykori mesteréét, Asai Shihanét, aki több mint 160 formagyakorlatot ismert.

Kato mester egy igazi legenda volt, azzal a mély tudással, ami manapság már nem lelhető fel szinte sehol a világon. E mellett nyílt volt a világra és elismerte a modern versenykarate értékeit is!

Hiányozni fog mindannyiunknak és személye pótolhatatlan veszteséget jelent!

Molnár Tamás
IJKA Magyarország elnöke

Sadashige Kato Shihan 9. Dan

International Japan Karate Association (IJKA) szervezet, főinstruktor

Kato Shihan 1943. július 22-én született Japánban, Kochiban. A világhírű Tokiói Takushoku Egyetemen végzett, és Sensei Tsuyama, Kanazawa és Urui képzésein vett részt. Sensei Kanazawa nagy hatással volt rá, és bekerült a híres/hírhedt JKA (Japan Karate Associaton) instruktorképző tanfolyamra. Az instruktorképző kurzus befejezése után Kato Shihan Németországba tanított, majd 1966-ban a JKA az Egyesült Királyságba delegálta. Kato Shihan több mint 40 évet élt Angliában és tanított karatét az egész világon. A JKA szétesése után Kato mester a Tetsuhiko Asai által alapított International Japan Karate Association (IJKA) szervezethez csatlakozott. Végig hű maradt az IJKA vezető mesteréhez, a legendás Tetsuhiko Asai Shihanhoz és az ő a tanításait követte egészen Asai Shihan 2006-ban bekövetkező sajnálatos haláláig. Sadashige Kato az egyetlen olyan mester, aki a 8. Dan fokozatát Asai mestertől kapta. Ez igazolja Asai vizsgarendszerének technikai összetettségét és Kato Shihan fantasztikus, igazi karate nagymesterhez méltó képességeit. Az IJKA 2007. évi Budapesten megrendezett kongresszusán, Kato mestert felkérték, hogy vegye át az IJKA főinstruktori pozícióját. Míg Asai Shihannak hihetetlen, egyedi képessége volt sajátos stílusának demonstrálása, Kato Shihan legnagyobb érdeme és képessége az, hogy a hagyományokat és a  hihetetlenül magas technikai színvonalat megőrizve a szervezet egyre inkább növekedett és egyre népszerűbbé vált a karate-oktatók körében. Az egyedülálló tanítási stílusa és a Shotokan karate és más karate stílusok történelmi fejlődésének ismerete minden komoly Shotokan karateka számára szinte kötelezővé tette a részvételt szemináriumain.

Egy interjú Kato mesterrel: https://www.youtube.com/watch?v=2zZ5d7G9cbA&feature=youtu.be