www.karate.hu
PDF letöltés

Mátraházán készült a karate vb-re a korosztályos válogatott

A törökországi Konyában október 26. és 30. között rendezik az idei korosztályos karate világbajnokságot. A kadet, junior és U21-es vb-n hatalmas mezőny, 105 ország mintegy 1850 fiatalja lép tatamira. Magyarországot 26-an képviselik: hatan formagyakorlatban (kata) és húszan küzdelemben (kumite). A teljes magyar válogatott hétfőtől csütörtökig Mátraházán készült a nagy megmérettetésre.

matrahazacsapat

A mátraházi edzőtáborban a világbajnokságra pontszerző versenyeken kvalifikált kadet (14-15 évesek), junior (16-17 évesek) és U21-es (18-20 évesek) karatésok a válogatott edzők irányításával napi két-három edzéssel készültek a törökországi vb-re. A felkészülést személyes részvételével segítette az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor és a világbajnoki és Világjátékok ezüstérmes Tadissi Martial.

A felkészülés jól sikerült – mondta el Büchler Zsolt szövetségi kapitány, aki a katások egyik edzője is egyben. A szakember beszámolt róla, hogy valamennyi válogatott versenyző ott volt Mátraházán, és a magyar csapat hétfőn utazik majd Konyába.

Az utazó csapat tagja a már korosztályos Európa-bajnoki arany- és ezüstéremmel is rendelkező Ilankovic Aleksandra, akárcsak a 2020-as budapesti Eb-n bajnoki címet nyert Jakubovics Dalma, a korábbi kontinensviadalokon formagyakorlatban ezüst- és bronzérmet nyert Bárdos Ádám, a 2021-ben Eb-második Hecker Bojána és a 2020-ban Eb-bronzérmes Dvorák Ádám.


"Nagy létszámban veszünk részt a vb-n, hiszen a 33 kategóriából 26-ban lesz magyar versenyző. Tudni kell, hogy a korosztályos világbajnokság az elmúlt időszakban nagyon kinőtte magát. Tíz éve még arról beszélgettünk, hogy a vb időnként még könnyebb is, mint egy Európa-bajnokság, mert össze lehet kerülni gyengébb ellenfelekkel. Ez mostanra megszűnt, valamennyi induló roppant felkészült, és a világbajnokság erősségét tekintve már léptékekkel eltávolodott az Eb-től. Úgy érezzük, hogy két-három érem benne lehet a csapatban, de utóbbiak fényében már egy éremnek is örülni fogunk" – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

A csapatot Büchler Zsolt mellett Szathmáry Renáta, Tóth Beatrix, Hecker Balázs, Anti Zsuzsanna és Fischer Mihály válogatott edzők kísérik el Törökországba.

A hazai nemzetközi bírókat Falusi Márton, Pudner Balázs és Turák Péter képviselik majd.
 
Korosztályos világbajnokság, Konya, a magyar indulók:

Formagyakorlat:

Férfiak:
U21: Bárdos Ádám
Junior: Gulyás Gergely
Kadet: Simák Dániel
Nők:
U21: Tóth Vanda
Junior: Kiss Maja
Kadet: Fodor Amira

Küzdelem:
U21:
Férfiak:
67 kg: Béres Botond
75 kg: Botos Botond
84 kg: Dvorák Ádám
Nők:
50 kg: Jakubovics Dalma
61 kg: Ilankovic Aleksandra
68 kg: Ádám Alexandra
Juniorok:
Fiúk:
55 kg: Szőcs Ambrus
61 kg: Dudás Zsombor
76 kg: Olajos Marcell
Lányok:
48 kg: Hecker Bojána
53 kg: Molnár Virág
59 kg: Loyal Lili
+59 kg: Nagy Bernadett
Kadetek:
Fiúk:
52 kg: Kovács Gergely
57 kg: Tóth Máté
70 kg: Nádudvari-Kiss Ambrus
+70 kg: Szinák Csaba Zalán
Lányok:
47 kg: Gáspár Laura
54 kg: Török Panka
+54 kg: Kopfer Anna

A verseny statisztikái és eredményei elérhetők innen.