www.karate.hu

karate2024

facebook

twitter

youtube

insta

danosaink

macslogo

karateworldtvbanner

 

PDF letöltés

Soha nem látott mezőny a magyar bajnokságon

Rekordlétszám, közel 900 versenyző részvételével rendezték meg 2018. április 21-22-én az idei karate magyar bajnokságot. A szombati felnőtt finálék során megvédték címüket a jelenlegi legjobb, a 2020-as olimpiai kvalifikációra készülő versenyzők. A döntőket megtekintő MOB-elnök Kulcsár Krisztián beszédében kijelentette: bízik benne, hogy lesz magyar karatés Tokióban.

mbmolnar

Molnár Dániel megvédte bajnoki címét

A mb a felnőttek számára az utolsó válogató viadal volt a májusi Európa-bajnokságra, egyes fiatalok esetében pedig itt dőlt el, kik képviselhetik a magyar színeket az Ifjúsági Olimpia (amelynek programjában szintén helyet kapott a karate) kvalifikációs viadalán. A karatés versengések mellett a para-karatésok bajnokságát is láthatta a Megyeri úti Jégcsarnok közönsége.

A felnőtteknél jellemzően az MTK és az UTE sportolói uralták a mezőnyt. Megvédték magyar bajnoki címüket az esélyesek, köztük a sportág legrangosabb sorozatában, a Karate1 szériában az idén több érmet is nyert Tadissi Martial, Hárspataki Gábor és Molnár Dániel.

A versenyt megnyitó beszédében „üdvözölte a karatét az olimpiai családban” Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, és az egész sportágnak gratulált ahhoz, hogy 2020-ban Tokióban történetében először ott lehet az ötkarikás játékokon.

„Sok sikert kívánok az elkövetkező olimpiai kvalifikációhoz. Az eddigi eredmények feljogosítanak minket arra, hogy bizakodóak legyünk, és én bízom is benne, hogy lesz magyar karatés Tokióban.” – jelentette ki a Magyar Olimpiai Bizottság vezetője.

mbkulcsar

A MOB-elnök is megtekintette a felnőtt döntőket

A tavalyi magyar bajnokság óta a színvonal is és a létszám is tovább nőtt – állapította meg elégedetten Dr. Mészáros János.

Az MKSZ elnöke hangsúlyozta: itthon kiemelt sportág lett a karate, ami szerinte minden magyar karatésnak köszönhető, aki erőfeszítéseket tett az elmúlt húsz évben. Úgy vélekedett, hogy ugyanez a motiváció és hit lehetővé teszi majd, hogy ne csak a karate legyen ott Tokióban, hanem magyar versenyzők is eljussanak az olimpiára.

„Mostanában, ha a magyar válogatott elutazik egy világversenyre, szinte nincs olyan, hogy érem nélkül jöjjön haza.” – mondta, és reális kvótaszerzési esélyről beszélt annak kapcsán, hogy Tadissi, Hárspataki és Molnár is az első tízben van a világranglistán.

Dr. Mészáros János a MOB támogatását megköszönve példátlannak nevezte azt az integrációt, amellyel a karate itthon is olimpiai sportággá válhatott, és feltételei megegyeznek a többi ötkarikás sportágéval.

A Magyar Karate Szakszövetség elnöke arra is kitért, hogy azon túl, hogy a karate bekerült az iskolai kerettantervbe, elfogadták azt a javaslatot is, hogy a következő években ezer iskolában ott legyen a sportág.

„Nemcsak eredményesnek kell lennünk, hanem sokan is kell, hogy legyünk, hogy az utánpótlásunk biztosított legyen a tokiói olimpiát követő időszakra is” – fogalmazott Dr. Mészáros János.

Vasárnap az ifjúsági és a gyermek korosztályokban osztottak érmeket.

A klubok versenyében az MTK és az UTE mögött szombaton a Vasas lett a harmadik legeredményesebb. A fiatalabbaknál az éremtáblázaton a Budapesti Honvéd szerezte meg a harmadik helyet, míg az egyesületi ponttáblázaton a BVSC-Zugló fért még fel a dobogóra az MTK és az UTE mögé. Az utánpótlás kategóriákban a KSI nyerte a legtöbb aranyérmet. 

Karate magyar bajnokság 2018, a felnőtt kategóriák érmesei:

Kata:

Férfiak: 1. Nagy Botond (KSI), 2. Koch Szabolcs (MTK), 3. Forgács Tamás (Vasas) és Ocsovai Gergő (Bushido-Viadukt)

Férfi csapat: 1. Vasas, 2. Sozsin

Nők: 1. Sterck Laura (MTK), 2 Horváth Diána (BVSC-Zugló), 3. Fábián Csenge (MTK) és Szécsényi Vivien (KSI)

Női csapat: 1. MTK

Kumite:

Férfiak:

60 kg: 1. Fehér Péter (Koroibosz), 2. Kuron Bence (UTE), 3 Hübner Deniel (KSI) és Kiss András (UTE)

67 kg: 1. Tadissi Martial (UTE), 2. Tamás Ferdinánd (MTK)

75 kg: 1. Hárspataki Gábor (MTK), 2. Höning Dávid (BVSC-Zugló), 3. Erdős Martin (MTK)

84 kg: 1. Hidasi Tibor (UTE), 2. György Dániel (BVSC-Zugló), 3. Gyimesi Balázs (Yama) és Kovács Bence (Hikari)

+84 kg: 1. Molnár Dániel (UTE), 2. Janó Tamás (UTE), 3. Balla Dániel (Bushido-Viadukt) és Kovács Marcell (Sun Dome)

Férfi csapat: 1. MTK, 2. UTE, 3. JKA Team, 4. UTE

Nők:

50 kg: 1. Varga Fruzsina (UTE), 2. Palkovits Nikolett (MTK), 3. Klement Kármen (Vasas)

55 kg: 1. Molnár Réka (UTE), 2. Kádár Ramóna (UTE), 3. Kovács Gyöngyi (Sankudo)

61 kg: 1. Vajda Lilien (UTE), 2. Holló Evelin (UTE), 3. Győriványi Renáta (MTK)

68 kg: 1. Czagány Dóra (MTK), 2. Horváth Nóra Virág (UTE), 3. Németh Zsuzsanna (Győri Dózsa)

+68 kg: 1. Bartha Nikola (BVSC-Zugló), 2. Szabó Evelin (Wadofight)

Női csapat: 1. UTE, 2. MTK, 3. BVSC-Zugló és UTE

A kadet, junior, U21 és felnőtt kategóriák eredményei elérhetők itt.

Az ifjúsági és gyermek kategóriák eredményei elérhetők itt.

Az utánpótlás kategóriák eredményei elérhetők itt.

A para-karatésok eredményei elérhetők itt.