www.karate.hu
PDF letöltés

Tamás és Czagány ezüstvasárnapja Szocsiban

Két ezüst- és egy bronzéremmel zárt a 31 fős magyar válogatott a Szocsiban rendezett kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságon. Az Eb zárónapján a 18-20 évesek korosztályában Tamás Ferdinánd és Czagány Dóra is a második helyen végzett, Janó Tamás pedig az ötödik helyet szerezte meg.

szocsiezustermesek

Vasárnap az U21-esek küzdelmeit bonyolították le a korosztályos Eb-n. A férfiaknál a 67 kg-os Tamás Ferdinánd az egész verseny egyik legmagabiztosabb menetelését mutatta be, például az elődöntőben 5-0-ra verte az idei felnőtt Eb-n bronzérmes montenegrói Hodzsicsot. Sajnos a selejtezők során egy rúgástól megsérült a csípőjén, még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán ki tud-e állni a fináléra. Végül az MTK klasszisa a fájdalmak ellenére vállalta a küzdelmet és teljesen egyenrangú meccset vívott azeri ellenfelével, amely után őt is kihozhatták volna a bírók győztesnek.

Nem így történt, a kétszeres vb-bronzérmes ezzel Oroszországban Eb-ezüsttel búcsúzott a korosztálytól, de az elmúlt időszakbeli eredményeit, köztük az okinawai Karate1 Premier League versenyen szerzett bronzérmét tekintve komoly kihívója lehet a felnőtt világelit tagjainak is.

szocsitamasdobogon

Tamás Ferdinánd eredményei:

A 16 közé jutásért: -Plaehn (dán) 8-0
Nyolcaddöntő: -Gabriel (cseh) 5-1
Negyeddöntő: -Kuhn (német) 2-0
Elődöntő: -Hodzsics (montenegrói) 5-0
Döntő: -Alijev (azeri) 0-0, bírói döntéssel Alijev nyert

Az Okinawán szerzett bronzérem, úgy tűnik, jó ajánlólevélnek bizonyult Oroszországban, hiszen Czagány Dóra is - aki szintén harmadik lett a karate őshazájában a felnőttek között - ezüsttel gazdagodott Szocsiban. A 68 kilós sportoló ugyancsak négy sikerrel jutott el a döntőig, ott azonban 2-0-ra alulmaradt szerb ellenfelével szemben.

Az MTK-s versenyző esetében a második hely azért is nagy siker, mert még csak 18 esztendős, így további két évig az U21-es mezőny tagja marad. Czagány Dóra ráadásul azt is elmondhatja magáról, hogy a hazai karatés lányok közül ő az első, aki mindhárom utánpótlás korosztályban dobogóra állhatott világversenyen.

szocsiczagandobogon

Czagány Dóra eredményei:

A legjobb 16 közé jutásért: -Tadic (bosnyák) 2-0
Nyolcaddöntő: -Ulluri (svájci) 3-1
Negyeddöntő: -Nieto (spanyol) 2-0
Elődöntő: -Maljuta (orosz) 0-0, bírói döntéssel Czagány nyert
Döntő: -Radicsevics (szerb) 0-2

Kellemes meglepetést okozott a nehézsúlyú férfiak mezőnyében Janó Tamás, aki ugyan első küzdelmében kikapott a későbbi győztes fehérorosz versenyzőtől, a vigaszágon azonban remekelt. Az UTE sportolója ott legyőzte svájci, majd spanyol ellenfelét is, de a bronzmeccsen némileg elfáradva 4-2-re alulmaradt a norvég Bellemkhannate ellen. Janó Tamás így végeredményben az ötödik helyen fejezte be az Eb-t.

Helyezett lett még vasárnap az 50 kg-ban Klement Kármen és a 61 kilóban Holló Evelin, akik egyaránt hetedikként zártak.

Tamás és Czagány két ezüstjével, valamint Nguyen Hoang An junior bronzérmével Magyarország a résztvevő 45 ország közül a 16. helyen végzett az éremtáblázaton.

Az Eb statisztikái és eredményei elérhetők innen.