www.karate.hu
PDF letöltés

Előkelőségek Furkó Kálmán 70. születésnapján

Shihan Furkó Kálmán 7.danos mester, nyugállományú ezredes hétvégén tartotta 70. születésnapi bankettjét Szolnokon a Tiszaligetben. A rendezvényt olyan prominens vendégek is megtisztelték, mint Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök, dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes, Simon Attila ezredes, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, Sándor Tamás ezredes, az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred parancsnoka, Hajdu János vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ parancsnoka, dr. Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója, Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség és a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere és sokan mások, honvédségi, karatés és sportvezetők, egykori tanítványok, mintegy 60 fő, akik azért gyűltek össze, hogy köszöntsék a mestert 70. születesnapja alkalmából.

furkomeszaros

Az egyéni jokivánságok és ajándékok átadását követően egykori parancsnoka Szabó Ferenc nyitotta meg az eseményt és köszöntötte a jelenlevőket, majd Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter úr méltatta a mester munkásságát a sportban és a katonai területen egyaránt. 

A beszéd végén átadott Hadik szablyával egy igazi méltó ajándékkal köszöntötték a születésnap alkalmából, valamint egy meglepetés filmet is bemutattak a HM Zrinyi média és a Stabilitás Sport Promotion közreműködésével készült filmet Shihan Furkó Kálmán munkásságáról.

Ezt követően Dr. Mészáros János MKSZ elnök is méltatta a Shihan életútját és átadta a Magyar Karate Szövetség ajándékát is. 

Majd 2 nagy tortát hoztak be a terembe tűzijátékkal, amit a Shihan vágott szét szeletekre.. és utána pohár köszöntő, vacsora valamint kötetlen beszélgetéssel - tánccal folytatódott a program amelyhez egy helyi zenekar adta a zenét. 

Németh Nyiba Sándor verssel köszöntötte Shihan Furkó Kálmánt, majd levetítetésre került a Sport tv Olimpián innen c. magazin és a Stabilitás Sport közreműködésével készült kisfilm is, amely az elmúlt időszakot foglalta össze a Shihan életéből.

Olyan régi karate mesterek, illetve egykori tanítványok is megtisztelték a rendezvényt, mint Shihan Borza József, Kálóczy József, Karmazin György, Brezovai Sándor, valamint sokan mások is, akik személyesen kifejezték jókívánságaikat a Shihan 70. születésnapja alkalmából.

furkoszamuraj

Furkó Kálmán életútja

Shihan Furkó Kálmán Nyírbátorban született 1947. január másodikán. Érdemei elévülhetetlenek, hogy a Kyokushin nemcsak megvetette lábát Magyarországon, hanem a legnépszerűbb távol-keleti harcművészeti ággá fejlődött. Középiskolás korában még az atlétika állt érdeklődése középpontjában, súlylökőként, kalapács vetőként ért el másodosztályú eredményeket. Érettségi után első nekifutásra nem vették fel a Testnevelési Főiskolára, s mivel vasútgépészeti technikumot végzett, a szakmájában helyezkedett el a MÁV-nál. Egy esztendő múltán előfelvételit nyert a TF-re, s Egerbe, a felderítőkhöz vonultatták be katonának. Akkor döntötte el, egyszerre lesz testnevelő tanár és katonatiszt. Honvédségi ösztöndíjasként végzett a főiskolán, ám bármennyire is szeretett volna Szolnokra kerülni, Vácra vezényelték. Még főiskolás korában kötött szorosabb ismeretséget a cselgánccsal, majd a karatéval. Váci katonatisztként is hetente visszajárt az Alma-materben megtartott cselgáncs edzésekre,  így résztvevője volt 1972-ben a Mészáros Attila vezette első Kyokushin tréningeknek. Az elsők között vett részt külföldi versenyeken, 1976-77-78-ban Krakkóban, 1977-ben Pozsonyban lépett tatamira. Még ebben az esztendőben (október 24-én), Szolnoki LTE néven megalakította saját klubját, majd az első nyári nemzetközi edzőtáborban (1978) sikeres vizsgát tett az első dan övfokozatra. Meghívottként szerepelt az 1979-es tokiói világbajnokságon, ahol egy kanadai karatéka ütötte el a továbbjutástól.

Ekkor találkozott először Masutatsu Oyamával, az alapítóval. Az állandó edzés, gyakorlás eredményeként 1980-ban a második, 1983-ban az I. IBUSZ OYAMA KUPA-t követő szolnoki övvizsgán Sosai Oyama előtt sikeresen vizsgázott a harmadik dan-ra. Magyarországon először teljesíti az ötvenemberes kumite-t. A Sosai több alkalommal is meghívta, 1984-ben lehetősége nyílott a japán karatékákkal való közös tréningekre, hetvenkét napot edzett együtt vendéglátóival, s végül négy danos mesterként tért haza. 1989-ben kapta meg a munkája elismeréseként az ötödik dant. 1998-ban a hatodikat. 

Mesterként válogatott versenyzők egész sorát nevelte, tanítványai bajnoki címek tucatjait nyerték az elmúlt esztendőkben. Hosszú ideig a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnöke volt, jelenleg a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke és a Magyar Fullcontact Karate Szervezet elnöke. A szolnoki Banzai KKK klubvezetője, tagja az Európai és a WKO Világszervezet övvizsgabizottságának, A Kyokushin karate nemzetközileg ismert és elismert képviselője. 

A Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, számos sport és állami kitüntetés birtokosa, elkötelezettsége, munkássága, életútja példa lehet minden sportoló és karatés számára. "A magyar szamuráj" címen egyórás film készült Shihan Furkó Kálmán életéről és munkásságáról 2007-ben.

Gratulálunk és hosszan tartó életet és jó egészséget kívánunk Furkó Kálmánnak!

(forrás: Kalmár Árpád)