www.karate.hu
PDF letöltés

Huszonegy klub, több ezer karatés Borsodban

Rendkívül szép eredményekkel büszkélkedhet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő sporttestületek között a Karate Szövetség. Vezetői minden alkalmat megragadnak a sportág népszerűsítésére, ápolják nemzetközi kapcsolataikat, és verseny rendezésére is vállalkoznak.

karate_avaskupa_111210_ja_13.jpg

A megyei Karate Szövetség tagszervezeteinek száma 21, és több ezer karatéka sportol itt. A szövetség mindennapjairól, a tavalyi eredményekről, valamint az idei elképzelésekről is kérdeztük Kis Virág főtitkárt.


– A sportág népszerűsége vitathatatlan, de minek köszönheti ezt, mi jelent vonzerőt a fiataloknak?
– A karate tradicionális harcművészet, nagyon sokat képes nyújtani gyakorlói számára. Az utóbbi két évtizedben egyre több lehetőség nyílik arra is, hogy a karatékák versenyeken mérhessék fel tudásukat. Megyénkben az úgynevezett dojo karatésok vannak többségben, akik az önvédelmet, a tradicionális harcművészetet választották. Mindezeken túl vonzó lehet az is, hogy a karate kortalan sportág.

karate-130923.jpg

– Hány darab és milyen erősségű verseny rendezésére vállalkozik évente a megyei szövetség?
– Évente egy nemzetközi megmérettetést rendezünk Miskolcon. Az Avas kupát a korábbi szövetségi elnök, Csordás József indította útjára. Ez egyedülálló volt abban, hogy a kétféle versenyrendszert (WKF és knock down) ötvözve, egy viadalon bonyolította le. Elnökünk 2006-os, hirtelen bekövetkezett halálát követően nem szakadt meg ez a folyamat, és immár Csordás József Nemzetközi Emlékversenyként rendezzük meg az Avas kupát minden esztendőben.

– Milyen a klubok, illetve a szövetség külföldi kapcsolatrendszere?
– Az emlékversenyre évről évre érkeznek Szlovákiából és Romániából karatékák, de megfordultak Miskolcon Örményországból, Ukrajnából és Olaszországból is sportolók az elmúlt időszakban. A megyei karatékák elsősorban a környező országokban, a Kárpát-medence területén vesznek részt versenyeken. Visszatérő vendégek vagyunk Kassán, Nagyszalontán, Nagykárolyban, Nagyváradon.

– Milyen körülmények között és milyen szakemberekkel gyakorolhatnak a sportolók?
– Elsősorban bérelt tornatermekben tartják az edzéseket, önálló edzőteremmel csak a miskolci Justitia Fuji-Yama SE büszkélkedhet. Ugyanakkor Miskolc számos pontján tartanak több mint 20-30 éves tapasztalattal edzéseket feketeöves mesterek. Számos olyan sportoktató, sportedző tevékenykedik a megyében, akik OKJ-és tanfolyamon szereztek bizonyítványt, mely feljogosítja őket a tréningek tartására.

karate_szilagyi_130608.jpg

– Az aktív sportolók közül is már többen nevet szereztek maguknak.
– Elsősorban a korábbi években voltak olyan sportolók, akik nemzetközi viszonylatban is komoly eredményeket értek el. A 2013-as esztendőben a miskolci Justitia Fuji-Yama SE karatékája, Szilágyi Gergő ért el szép eredményt, hiszen a Szlovákiában megrendezett Nyílt Shito-Ryu Karate Európa-bajnokságon kata és kumite versenyszámban is bronzérmet szerzett. A szövetség vezetése azonban elégedett az elért eredményekkel. A versenyeredményeknél is fontosabbnak tartjuk, hogy minél többen ismerkedjenek meg ezzel a harcművészettel, és válasszák azt a rendszeres testmozgás és az önvédelem eszközeként.

– Tekintsünk előre: mit tart a szövetség vezetése legfontosabb feladatának?
– Az a legfontosabb, hogy az Avas kupa – Csordás József Nemzetközi Emlékversenyt továbbra is, évről évre meg tudjuk rendezni, ezzel fenntartva a nemzetközi kapcsolatokat. Az előzetes tervek alapján 2014 októberében a Miskolci Egyetemi Körcsarnokban szurkolhat a közönség, immár 8. alkalommal az emlékversenyen.

(forrás: Doros László / minap.hu)