www.karate.hu
PDF letöltés

Okinawán járt a Sakura-kai csapata

Az International Goju-Ryu Karate-Do Sakura-Kai szervezetének karatékái, Magyarországról Harsányi Ildikó, Metzger Jolán és Harsányi László, Szlovákiából Jozef Stefanides, Matus Stefanides, Maya Stefanides és Sztranyák László, Ukrajnából Inga Smolyanaya, valamint Shito-Ryus és Shotokanos barátaik, Szabó István, Varjú Gyula, és Nemes László október 18. és november 2. között Okinawán fejlesztették tudásukat Yoshio Kuba Hanshi vezetésével. Az alábbiakban Harsányi László beszámolóját adjuk közre.

gojusokokinawan

"Már a megérkezésünk napján, kis pihenést követően, részt vettünk az első edzésen, ahol a szervezet Japán képviselői is részt vettek. Kuba Hanshi már az első edzésen elhalmozott minket a Goju-Ryu technikáinak bunkai értelmezéseivel. Az információ áradat elindult és mi igyekeztünk lépést tartani, és befogadni mind azt a tudást, amit közvetítettek felénk.

A napi két-három edzés között igyekeztünk a sziget történelmi és kulturális nevezetességeivel is megismerkedni. Ennek többféle módját is kipróbáltuk. Szerveztünk gyalogtúrát a Katsuren kastély maradványainak megtekintéséhez, amely egy 20 km-es túra volt a szigeten. Igénybe vettük a helyi tömegközlekedést is, így eljutottunk a tengerpartra, gyönyörködhettünk a Churaumi Aquarium csodálatos látnivalóiban, a Shuri Kastély felejthetetlen történelmi hangulatában. Okinawai barátaink szervezésében is csodálatos helyeket ismerhettünk meg a szigeten. Kuba hanshi személyesen vitt minket több rendezvényre, kirándulásra és karate programra! Ez nagy megtiszteltetés egy 10. danos nagymestertől!

A sziget felfedezése mellett az edzéseké és a karate technikák gyakorlásáé volt a főszerep. Hétfőn, szerdán, pénteken napi két edzésünk volt, keddi és csütörtöki napokon három, hétvégéken pedig egy – egy 4 órás edzéseink voltak. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy újra részt vehettünk a Karate Day rendezvénysorozat programjában, Kuba Hanshi vezetésével a bemutatók sorozatában. A rendezvényre Takahiró Shinjó sensei személyesen vitt el minket és a rendezvény után több Okinawai nagymesternek bemutatott minket!

Kuba Hanshi nagyon fontosnak tartja, hogy nyitott szemmel járjunk a karate világában és megismerjünk más stílusokat is, ezzel is bővüljön tudásunk. Ennek érdekében lehetőséget biztosított számunkra, hogy betekintést nyerjünk az Uechi-Ryu stílusba és technikáiba. Ezért meghívta a dojójába tanítani Hirokuni Yamashiro 8. danos  senseit és Nakahodo Tsutomu 10. danos Uechi –Ryu nagymestert az okinawai Uechi-ryu főinstruktorát! Nakahodo sensei 87 éves és aktív karate életet él, fantasztikus edzést tartott, még mindig a hatása alatt állunk! Idős kora ellenére roppant gyors és hatékony kéz és láb technikákkal kápráztatott el minket!

A következő kellemes meglepetés Isao Kise Matsumura Orthodox Shorin–Ryu 10. danos mester dojójában ért minket. Ő és egyik instruktora, egy kedves hölgy mutatta be a Shorin-Ryu technikáit. Nagyon jó volt látni és gyakorolni a Shorin–Ryu technikáit! Az Uechi-Ryu után egy újabb hatékony karate stílust láthattunk! Nagyon jó volt az edzés és nagyon sok új információval lettünk gazdagabbak! A következő állomás Takahiró Shinjo 8. danos Tomari-Te mester dojója volt, ahol bepillantást nyerhettünk az okinawai Tomari-Te stílusba. Shinjó senseijel keddi és csütörtöki napokon edzettünk délután és este. Shinjó sensei Kuba hanshi rangidős tanítványa, aki a Tomari-Te után Kuba senseitől tanulja a Goju-Ryu- t. Ő viszi a versenyzői csoportot, a tanítványai Okinawa és a Japán bajnokságok dobogós helyezettjei! A Japán Karate Federation bírái, mesterei, versenyzői gyakori vendégek az okinawai dojójában. Legidősebb fia a Koreai Karate Szövetség meghívása alapján 2. éve tanít Koreában. Shinjó senseit és fiát Takeot meghívtuk Európába, 2020 szeptemberében fognak Budapesten és Szlovákiában egy hétvégi szemináriumot tartani!

Az edzések nagy része Yoshio Kuba Hanshi 10. danos nagymester dojójában zajlottak, ahol kihon, kata, bunkai és kobudo, ezen belül  bo és sai edzések  folytak, minden edzésen nagyon sok információt kaptunk! Az edzéseken részt vettek kuba sensei amerikai, angol, és európai tanítványai! Kuba sensei azon kevés nagy mesterek egyike, aki még őrzi, érti és tanítja is az arra érdemeseknek az eredeti okinawai karate technikáit. Sajnos azt látom, hogy az eredeti technikák nagyon sokat változtak és ezáltal el is vesztették a lényegüket, a működőképességüket! Nagyon tartalmas két hetet töltöttünk Okinawán, nagyon sokat tanultunk Kuba senseitől és az okinawai mesterektől!

Az okinawai program sorozatot dan vizsga zárta, ahol Sztranyák László sikeresen vizsgázott 5. danra!

Kuba senseit meghívtuk 2020 május hónapjában két hétre Európába, Ebből egy héten át fog tanítani Magyarországon, Egerben és Budapesten, majd Szlovákiában! Az Okinawai Karate nem sport, nem verseny, hanem egy komplex karate rendszer!

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Kuba hanshinak és az Okinawai mestereknek, akik fogadtak és tanítottak minket, akik megmutatták az okinawai karate lényegét!"