www.karate.hu
PDF letöltés

Shinkyokushin túra és vb volt Japánban

A Fullcontact Média Team és a Stabilitás Sport Promotion csapata részt vett Japánban egy komplex sport és kultúrális programban, amelynek részeként foto-videofelvételeket és riportok készültek Japán meghatározó tradicionális helyszínein, és nagyvárosaiban, Kyotoban, Osakában, Narában, Tokyoban, Asakusában, Kamakurában és Yokohamában, a keleti kultúráról, illetve harcművészeti vonatkozásban az osakai és a tokyoi központi edzőteremben shinkyokushin karate edzéseken, valamint a 12. shinkyokushin vb-n is. 

 

shinkyokushinvb

Az utazás célja a japán kultúra bemutatása volt film és fotoalbum, valamint ujságcikk formájában, amelynek keretében shinto és buddhista templomok, pagodák, szentélyek, japán kertek, szamuráj vár, kardkovács műhely, budo bolt, harcművészeti központok és maga a karate VB tette színessé a programot, amelynek a csúcsa a karate világbajnokság volt ahol a kontinensek legjobb harcosai, - köztük a magyar versenyők is -  összemérték tudásukat a világelittel, abszolut, azaz súlycsoport nélküli kategóriában.

 A VB felvétel része a japán tradicionális értékeket bemutató komplex filmnek amely a japán kultúráról és harcművészetekről azon belül a shinkyokushin karatéról szól, amelyben az európai és világszövetségi vezetők, prominens mesterek és a központi edzőtermek edzői is megszólaltak exkluzív riportok formájában.

Japán tradicionális értékei közé tartoznak az építészeti műalkotásokon, a japán konyha és virágkötészet mesterművein túl a társadalom számára hasznos viselkedési szokások, - amelyek rohanó világunkban jól adaptálhatók lennének Európába is- elsősorban az UDVARIASSÁG,  a TISZTELET, a FEGYELEM, de a japánra jellemző szorgalom, kitartás, a töretlen hit és munkakedv, a fel nem adás elvei, vagy ahogy szokták mondani a Japán szellemiség, amely a vesztes háború után a világ egyik vezető gazdasági és szellemi tényezővé tette ezt a távolkeleti országot.

Ezen értékek közvetítésére és fejlesztésére  kiváló lehetőség adódik a harci művészeteken és a japán karate testi és szellemi fejlesztő módszerein keresztül. Ezeket a tulajdonságokat kiválóan lehet aztán alkalmazni a munkahelyen, a családban, valamint mindennapi életünk során.

A stáb tagjai először a Kansai régióban (Osaka, Kyoto, Nara) tettek látogatást, ahol a látványos szentélyeket követően az osakai központi karate dojoban vettek részt egy edzésen és forgatásonmajd a Kanto tartományban Kamakura, Yokohama és Tokyo következett ahol  a tradicionális látnivalók forgatása után, WKO shinkyokushin karate világszervezet központi edzőtermében voltak tréningen és filmforgatáson. 

Ezt követően kezdődött a várva várt világbajnokság, amit 4 évente rendeznek meg nagy nemzetközi érdeklődés közepette. A vb központi szállodája a Tokyo Dome Hotelben volt patinás helyszínen, itt volt a regisztráció és orvosi vizsgálat, másnap reggel indult a stáb a forgatásra. 

A vb Tokióban, a Musashino Forest Plaza Sportcsarnokban került megrendezésre, látványos és színvonalas módon, kemény mérkőzésekkel, rengeteg legendával: shihan Kenji Midori WKO elnök, shihan Koen Scharrenberg EKO elnök, shihan Keiji Sanpei, shihan Howard Collins, shihan Brian Fitkin,  illetve shihan Furkó Kálmán és shihan Mészáros Attila, akik a magyar kyokushin megalapítói...

A résztvevők közül több olyan prominens régi és új versenyzők indultak a vb-n, mint Yuji Shimamoto, Iriki Kenbu, Maciej Mazur, Valeri Dimitrov, vagy a nagy öreg, többszörös vb induló a dán Brian Jakobsen, nőknél Juri Minamihara, Inga Mikstaite, Irina Valieva - valamint a magyar - és az új generáció tagjaként- Mező Lili többszörös Európa-bajnok is.

Az edzők között is találkozhattunk egykori kiváló versenyzőkkel, mint Norichika Tsukamoto, Muzaffer Bacak, Kensaku Yamamoto, Tadashi Ishihara,  Paulius Klapatauskas, vagy Lasha Khachapuridze, és még sokan mások.

A 2 napos versenyen látványos ceremóniák és bemutatók voltak az éles és kemény küzdelmek között, amelyeknek döntőjéből női kategóriában a japán Juri Minamihara, férfiaknál a szintén japán Yuji Shimamoto szerezte meg a világbajnoki címet. 

A legjobb 4 között a japán versenyzők közé bekerültek európai és orosz versenyzők is, akik szoros küzdelmekben maradtak alul japán vetélytársaiknál.

A versenyt követően a résztvevők egy jó hangulatú sayonara partin vezették le a több napos esemény fáradalmait a Tokyo Dome hotelben.

Eredmények:

Női abszolút kategória:

1. Juri Minamihara - Japan
2. Inga Mikstaite Lithuanie
3. Irina Valieva - Russia
4. Yui Kikukawa - Japan

Férfi abszolút kategória:

1. Yuji Shimamoto Japan
2. Maciej Mazur - Poland
3. Daiki Kato - Japan
4. Valeri Dimitrov - Bulgaria

Magyar eredmények:

Az abszolút kategóriás egyenes kieséses rendszerű küzdelmekben a 200 fős mezőnyből Mező Lili, Dávid András és Dávid Máté a legjobb 32-be kerültek.

(forrás: Kalmár Árpád)