www.karate.hu
PDF letöltés

Tizenöt érem Indiából

Tizenöt éremmel tért haza a Goju-kai karate világbajnokságról a magyar csapat, amelyet népes szurkolótábor fogadott a Liszt Ferenc repülőtéren.

eFBé  A legfiatalabb tízéves, a legidősebb is alig múlt húsz: a Goju-kai világbajnokságot tizenöt éremmel záró magyar válogatott tagjai a jövő emberei. Az indiai Mumbai-ban rendezett 6. Goju-kai vébé az eddigi legsikeresebb szereplése az ezt a stílust űző hazai karatékáknak. A felnőttek a Honbu Dojo Klub, a kadet és junior kategóriákban versenyzők pedig a Budo Fight SE sportolói.

A "felnőttek", Molnár Dániel, Hidasi Tibor, Sánta Péter, Shihan Gerd Rebicek, Varga Fruzsina, Mészáros Cintia, Vajda Lilien

Gerd Rebicek shihan tanítványai a nagyobbak, Hegedűs Nikolett sensei karatékái a kisebbek, a több száz főt számláló (közel harminc országból érkező) mezőnyben tizennégy magyar versenyző szerzett érmet. A mérleg: kilenc arany, öt ezüst, egy bronz.

A tízéves Budo Fight SE edzéseit vezető Hegedűs Nikolett sensei honlapunknak elmondta, hatalmas köszönet illeti a szülőket, akiknek komoly anyagi támogatást is kellett nyújtaniuk ahhoz, hogy gyermekeik eljuthassanak a világbajnokságra. Ilyen esemény négyévente van ebben a sportágban, így a legtöbb Budo Fight-osnak ez volt az első világversenye.

– Az eredményességünk mögött hosszú évek óta tartó, komoly munka áll. Az évek során folyamatosan nőtt a versenyzőink száma, jelenleg több mint százan vagyunk. A kisebbeket képviselte Miheller Andris, aki 34 kg-ban lett világbajnok. Ő is és a többiek is tudták, hogy ha hibáznak, és hamar kiesnek a versenyből, sokáig kell várniuk az újabb lehetőségre. Ennek megfelelően küzdöttek végig. Az érmek számának értékét növeli, hogy súlycsoportonként az előzetes várakozáson felüli, tizenhat-húsz fős mezőny gyűlt össze.

A karate eredete a mai napig nem tisztázott, mindenesetre a legelfogadottabb vélemény az, hogy India ennek a küzdősportnak az őshazája. A világbajnokságon tehát a sportág „hazatért”, hiszen a helyszín, Mumbai (korábban Bombay), India (és a világ) egyik legnépesebb városa. Bár a csarnokban már világbajnoki hangulat uralkodott, a versenyzőknek nem volt könnyű elfogadni azt, amit a környéken láttak.

– Az utcán, nyomorban élő emberek látványa sokkolt mindannyiunkat, és inkább a sírás kerülgetett, minthogy annak örültünk, hogy világversenyen vagyunk.

A helyzet elfogadását megkönnyítette az indiaiak közvetlensége, kedvessége és az, hogy a csarnokban igazi versenyhangulat volt.
Az első napon ezt beárnyékolta a fejetlenség: mindenkinek reggel kilencre kellett a csarnokban lennie, késett a sorsolás, a kategorizálás, végül éjfélig tartott aznap a verseny.

A sensei szerint pozitív hatása lesz az eredményességnek: a versenyzőknek nagy lökést ad, a következő tanév elején pedig nagyobb számban érkezhetnek a kicsik az edzésekre. Talán új egyesületek is alakulhatnak – jelenleg Budapesten, illetve környékén összesen hat működik, bár mindegyik több helyszínen. A felnőtt világbajnokok hiába 19-20 évesek, már edzik a fiatalokat és segítik őket a következő világversenyre: két év múlva Angliában rendeznek Európa-bajnokságot.

A világbajnokok és a dobogósok: Aranyérem, felnőtt: Varga Fruzsina (61 kg), Molnár Dániel (84 kg), Hidasi Tibor (75 kg), női csapat (Mészáros Cintia, Vajda Lilien, Varga Fruzsina). Junior: Vajda Lilien. Kadet: Tóth Viktória (14 éves), Végh Dorka (13), Miheller András (10), Pintér Dániel (12). Ezüstérmesek: ffi felnőtt csapat (Hidasi Tibor, Molnár Dániel, Sánta Péter); Horváth Krisztián (junior, 16), Kandev Angel (junior, 14), Miheller Zsófia (kadet, 13), Szöllősi Patrik (kadet, 11). Bronzérmes: Sánta Péter (67 kg). A Budo Fight SE-t a 12 éves Mones Omyd és a 13 éves Dolezsál Richárd is képviselte, ők helyezetlenül végeztek a világbajnokságon.

(forrás: utanpotlassport.hu)